L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt ha adjudicat a tres projectes d’agricultura i ramaderia ecològica l’explotació de les 17 hectàrees de camps de conreu que formen la finca de Can Dunyó, que es va convertir en propietat municipal amb el desenvolupament urbanístic del sector discontinu de Can Montcau i Can Malé, on s’han implantat Mango i Biokit.
La majoria de la superfície –12,7 hectàrees– es dedicaran a la producció de farratges que farà Joan Pou i que serviran per alimentar l’explotació de vaques de llet que té a la finca de Can Joan Font, a tocar mateix de Can Dunyó. Hi haurà gairebé tres hectàrees dedicades a horta, que gestionarà Xavier Díaz, de Can Quimet Gall, que fa producció ecològica a la seva finca, al nord de la carretera de Granollers. Les altres 2,5 hectàrees seran plantacions de llúpol en una proposta lligada al projecte del Clúster de la Cervesa Artesana que el mateix Ajuntament promou a les antigues naus de Biokit, a Can Malé.
La reconversió d’aquestes parcel·les a l’agricultura ecològica es farà de bracet amb la Fundació Catalunya La Pedrera a través del projecte Xarxa de Pagesos, que “dona suport a productors agraris, sobretot d’horta i fruiters per mantenir la seva activitat” i busca mantenir “llocs de feina amb continuïtat en el temps” perquè això permet “preservar el paisatge i la biodiversitat” d’espais com Can Dunyó, explica Xavier Escuté, de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera.
L’entitat dona ajuda tècnica en tot el procés burocràtic que cal seguir per obtenir la certificació de producció ecològica per part del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i que dura dos anys. “La nostra hipòtesi és que si el productor es passa a la producció ecològica té més possibilitats de guanyar-se bé la vida”. També posen a l’abast dels productors la cooperativa Mans, que els ajuda en la comercialització de les produccions a través dels acords que tenen amb grups de distribució com Bon Preu. A banda, la fundació ofereix suport en la planificació agrària: analitzar els conreus que poden ser més interessants o s’adapten millor al sòl per cercar “la millor rendibilitat en ecològic”, comenta.
L’acord amb la Fundació Catalunya La Pedrera inclou actuacions de millora ambiental de l’àmbit. S’ha previst, per exemple, actuar en la millora de la vegetació de ribera del torrent que recull les aigües del polígon de Can Montcau i les encamina cap a l’aiguamoll de Can Dunyó, creat de forma artificial com a bassa de laminació per reduir el risc d’inundacions en cas de pluges intenses.
El projecte de reconversió de l’activitat agrària d’aquest àmbit en producció ecològica ha aconseguit anar més enllà dels límits de la finca municipal. S’hi han sumat els propietaris de Ca l’Orlau, que introduiran vaques de l’Albera i una rotació de conreus de farratges i cereals. Són 33 hectàrees més, 0. L’activitat agrícola del sector es completarà en un espai de 16 hectàrees propietat de Mango, on es preveuen camps de fruiters i oliveres, que també podrien acabar gestionant-se amb criteris d’agricultura ecològica.