L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt i el Departament d’Educació han arribat a un acord per oferir els quatre cursos d’Educació Secundària a la zona de Palaudàries i donar servei als barris de la banda de ponent del municipi que ara s’han de desplaçar a alguns dels dos instituts situats al centre del poble.
Les dues institucions han signat un conveni de col·laboració que ha de permetre l’ampliació de l’actual escola Miquel Martí i Pol per generar espais per a dues línies de primer a quart d’ESO que correspondran a les que hi ha actualment a l’institut Hipàtia d’Alexandria, situat de manera provisional en un antic centre d’educació primària cedit per l’Ajuntament per obrir el segon institut mentre no es construïa un edifici propi que ja s’havia previst a la banda sud del passeig de Sant Valerià, a la zona de Palaudàries.
El consistori assumirà la meitat del cost de la construcció de l’edifici, que es calcula que rondarà els 2,2 milions en una inversió que es farà entre els anys 2021 i 2023. La Generalitat en pagarà l’altra meitat amb aportacions anuals els anys 2022, 2023 i 2024, segons estableix el conveni de col·laboració pactat amb Educació i pendent de ser validat pel consell de govern.
De moment, s’està a punt de tancar l’avantprojecte per part d’un equip tècnic que ha contractat l’Ajuntament. El primer esbós de la proposta d’ampliació –servirà en concretar els números de l’operació amb més exactitud– es presentarà a Educació aquests propers dies. Si es valida, s’avançarà ja en la redacció del projecte executiu, ha explicat el regidor d’Educació, Fran Sánchez.
La idea és crear un institut-escola a partir de la unió de l’escola Martí i Pol i l’institut Hipàtia d’Alexandria. “Els dos centres tenen projectes molt potents d’innovació pedagògica que no volem que es perdin. Volem sumar el millor de tots dos i que tots dos aportin el millor de la seva experiència en Educació Infantil i Primària i Secundària”, diu Sánchez, que assegura que l’Ajuntament “vetllarà perquè tots dos centres se sentin còmodes en aquest procés” de “caminar junts cap a un nou projecte”.
Amb el projecte de l’institut-escola, Lliçà d’Amunt busca posar fi a la fugida d’alumnes de la zona de Palaudàries i altres barris propers com Can Salgot o Can Rovira que opten per matricular-se a P3 a escoles de Lliçà de Vall o Palau-solità i Plegamans per tenir més facilitats d’aconseguir plaça en instituts d’aquests altres municipis. “Els tenen a cinc minuts i, en canvi, tenen els de Lliçà d’Amunt a 15”, exposa Sánchez.
De fet, en el procés de presinscripcions per al curs actual ja es va explicar a les famílies aquesta opció. Segons Sánchez, això va fer augmentar la demanda de places de P3 i l’únic grup que s’oferia quedés ple. A la vegada, es va exposar a les famílies que volien matricular els seus fills a primer d’ESO a l’institut Hipàtia d’Alexandria la possibilitat que els darrers curs ja els fessin al centre traslladat a Palaudàries.
Per al curs 2022/2023
La idea és poder traslladar la Secundària al nou edifici a l’inici del curs 2022/2023. Es farà quan l’obra estigui enllestida. “L’edifici de l’escola Martí i Pol ja es va fer pensant en la possibilitat d’ampliar-lo. Es tracta de generar els espais que es necessitaran per l’ESO”, apunta. El nou edifici serà municipal i l’Ajuntament en cedirà l’ús a la Generalitat per a l’activitat escolar.
{{ comment.text }}