Els partits de l’oposició al govern del PSC i el PP a Lliçà d’Amunt han criticat l’impacte paisatgístic de les naus industrials que s’estan construint al polígon de Can Montcau, fruit del creixement de l’activitat de centres logístics. La inquietud fa temps que és latent, informa Eudald Sanz.
Al setembre, el ple ja va rebutjar una moció de Junts per regular-ne l’impacte, després de rebre els vots negatius del govern en bloc i el vot favorable de Junts, i dels altres partits de l’oposició ERC, En Comú Podem i Vox. El document explicava que les noves naus industrials tenen un gran contrast visual amb l’entorn.
Argumentant que el paisatge és un patrimoni del poble i que influeix en la vida de veïns i veïnes, Junts per Lliçà ha posat sobre la taula tres propostes. En primer lloc, la confecció d’una nova ordenança paisatgística que obligui tant les noves naus industrials com les ja construïdes la seva integració amb el paisatge mitjançant, per exemple, reformes en els colors de les façanes exteriors o en la seva estructura.
Seguidament, la redacció d’una carta del paisatge que involucri agents públics i privats per acomplir actuacions de protecció, gestió i ordenació del medi del municipi. I finalment, demana la convocatòria de la Comissió d’Urbanisme perquè totes les formacions de l’arc municipal puguin conèixer l’estat de les obres que s’estan duent a terme al polígon de Can Montcau.
ERC, per la seva banda, destacava que més encertada és l’opció del desenvolupament sostenible. “Entenem la necessitat de créixer, però no ens podem oblidar de tenir cura del nostre paisatge i entorn”, explicava la regidora Susana Mesas al ple.
El govern de Lliçà d’Amunt s’ha oposat a aquesta proposta perquè, primer de tot, l’Ajuntament ja va decidir impulsar una norma paisatgística pel centre del municipi en comptes d’una ordenança, perquè la primera té més força i costa més de modificar. També descarta obligar els propietaris de les naus ja construïdes a remodelar l’estructura dels seus edificis per adaptar-los a l’entorn. Les llicències ja estan aprovades i no es poden modificar, segons expliquen.
En el cas de les noves naus que es troben actualment en construcció, el govern recorda que sí que existeix una clàusula que obliga a respectar aquests criteris d’integració paisatgística. Finalment, sobre la demanda de creació d’una comissió d’urbanisme, la rebutgen perquè aquests òrgans només es poden crear per assumptes recurrents del ple municipal.
{{ comment.text }}