L’organització de l’Arrossada de Fogars diu que no es tornarà a fer

La parròquia es nega a deixar els terrenys perquè hi viu una comunitat de drogodependents en procés de desintoxicació

L’organització de l’Arrossada Popular de Fogars ha decidit que no la tornarà a fer per segon any consecutiu i ha dit que plegaran veles i dissoldran l’entitat els propers mesos. La situació s’ha generat per la negativa de la parròquia de Sant Cristòfol a cedir els terrenys on s’havia de produir la festa. El motiu és la incompatibilitat de celebrar l’aplec amb l’activitat normal de l’espai: està cedit a una entitat cristiana que vetlla per la desintoxicació de persones drogodependents.

L’esdeveniment s’havia de fer, com mana la tradició, el diumenge 24 de setembre, en ser el més proper a la celebració de Sant Cosme i Sant Damià. La festa es feia en una era al davant de la parròquia amb motiu de la festa major de la zona de Sant Cristòfol de Fogars. “No entenem per què no ens deixen fer-ho ara, si ho hem fet tota la vida”, explica un dels responsables de l’Arrossada, Antonio Flores.
L’any passat, el rector de la parròquia, mossèn Jordi Peña, ja no va autoritzar que s’hi fes la festa. “Pel benestar dels nois que hi viuen i s’estan desintoxicant, no poden marxar un diumenge”, explica Peña, que també és rector de Sant Celoni. Considera que els membres de la Comunitat del Cenacle –així es diu l’entitat de la gent que hi viu–, necessiten “un entorn tranquil” i no entrar en contacte amb l’alcohol o el tabac.

L’arrossada, en una foto del 2004 amb els gegants de Sant Celoni / Arrossaires de Fogars

Malgrat aquesta situació, l’Arrossada es va mantenir diversos anys mentre els nois drogodependents ja vivien a la parròquia. L’últim aplec va ser el 2019, abans que la covid n’impedís la celebració. Tot i així, Peña explica que la situació s’havia convertit en “insostenible”, perquè de vegades havien patit destrosses als horts o perquè considera que l’Arrosada “envaïa l’espai” dels membres de la comunitat. Altres anys, per tal que totes dues activitats no topessin, la parròquia s’enduia els nois drogodependents d’excursió. “A Sant Cristòfol, s’havien realitzat trobades de catequistes de l’arxiprestat, formacions de la parròquia de Sant Celoni i colònies d’estiu. Totes aquestes activitats van cessar amb l’arribada d’aquesta comunitat”, justifica Peña.

Aquest any els arrossaires també han intentat, igualment, que es faci l’arrosada. En un primer moment, van traslladar la queixa al Bisbat, però els van dir que la decisió de cedir l’espai havia des ser la parròquia de Sant Cristòfol, tal com explica Antonio Flores. El rector de la parròquia, per la seva banda, hauria ofert alternatives i ajuda perquè l’Arrossada se celebrés en un altre espai. “Els vam oferir altres terrenys de totes les parròquies de Fogars, joves voluntaris de les parròquies per servir arrossos i també vam dir que els ajudaríem a fer propaganda”, diu Peña. Les alternatives, però, no agraden els arrossaires: consideren que la trobada només s’hauria de fer al lloc original. “Si vam començar a fer la paella, va ser per un mossèn que ens ho va demanar per dinamitzar la parròquia”, explica Flores. Els primers anys, la trobada havia arribat a te

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't