L’única escola d’hoteleria de la comarca arrenca el bull a Montornès

Amb 44 alumnes de primer curs, l’institut Marta mata de Montornès ha posat en marxa l’única escola d’hoteleria de la comarca, dedicada a formar els joves en cuina, gastronomia i serveis de restauració.

El 9 Nou
03/03/2016

La primera Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès Oriental –dedicada a cuina, gastronomia i serveis de restauració– ha començat la seva singladura aquest curs 2015/2016 a Montornès.

L’escola arrenca el bull a partir de l’institut Marta Mata, que va aconseguir del Departament d’Ensenyament de la Generalitat poder fer uns nous cicles formatius en aquesta modalitat. Els fogons ja estan encesos, els ganivets esmolats, les cassoles ja marxen a tot drap, els 44 alumnes repartits en Cuina i Sala comencen a aprendre l’ofici i hi ha qui ja tasta els menús que preparen els joves.

Aquests dies, al restaurant del Molí, edifici de propietat municipal situat molt a prop del centre escolar i on es fan les pràctiques, ja se serveixen dinars per a professors del propi institut i per a personal municipal. Però a partir del proper 2 de març estarà obert a tothom els dimarts i dimecres, amb un menú de cinc plats a 9 euros. Per exemple, el dimecres 17 de febrer hi havia: aperitiu amb farcell de cigrons, salmó marinat, sípia amb pèsols i arròs socarrat, turbot amb asbergínia i de postres torradeta de Santa Teresa amb gelat.

Entre altres sortides professionals, el curs que es fa al Marta Mata –de 2.000 hores en els dos cursos i 350 de pràctiques a les instal·lacions d’El Molí– capacita per treballar de cuiner, cambrer, bàrman, sommelier, cap de partida, empleat d’economat, celler d’hotel, restaurant, hospital o empresa de servei d’àpats.

Segons el director de l’institut, Ramon Coma, l’escola ha nascut amb voluntat de ser la referència en matèria de cuina i gastronomia al Vallès Oriental. Ara tot just han engegat, però el curs que ve seguiran amb el segon i amb un total de quatre grups d’alumnes. Més endavant ja pensen a ampliar amb un combinat de Cuina i Restauració, amb una durada de tres anys, amb un cicle dedicat només a la pastisseria i amb una oferta superior de Direcció de Cuina i grau superior de Direcció de Serveis. Aquest programa tan ambiciós compta amb el suport de la Generalitat i l’Ajuntament de Montornès, que cedeix els locals del Molí, on s’han instal·lat després de l’adequació de l’espai.

Els estudiants d’aquest cicle, que es fa només a l’institut Marta Mata de Montornès, són joves interessats, per diferents motius, en cuina i serveis derivats que es cursen des de l’àmbit públic. La proximitat a la seva població de residència és un dels factors que els han portat fins a l’escola. Aquests estudis, ara mateix, només es poden fer a l’Escola d’Hoteleria de Barcelona i en instituts de Sitges (el Garraf), Calella (el Maresme), Mataró i Tona (Osona). En aquest sentit, les xifres són prou significatives: dels 44 alumnes que tenen en aquest primer curs només 8 són de Montornès mateix. La resta, fins a 36, arriben des d’altres 20 poblacions: Argentona, Canovelles, Cardedeu, Granollers, la Llagosta, la Roca, les Franqueses, Lliçà d’Amunt, Mollet, Montmeló, Parets, Polinyà, Sant Celoni, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Perpètua de Mogoda, Vallromanes i Vilanova del Vallès.

Ramon Coma està convençut que l’Escola s’anirà consolidant perquè està convençut que és un sector amb molt potencial i amb molta demanda i oferta de feina. “Vam tenir un total de 76 peticions per a les 44 places que teníem disponibles en aquest primer curs. Queda demostrat, doncs, que aquest cicle té molta demanda a la comarca. A més, hem convertit Montornès en un poble receptor d’estudiants arribats del Vallès Oriental i de més enllà”.

És el cas, per exemple, de la jove Andrea Pérez, que cada dia va a l’escola de Montornès des de Polinyà: M’agrada molt el servei als clients i el que fem en aquesta escola, encara que arribar fins aquí em sigui una mica complicat. Jo vinc en un taxi que ens muntem entre alguns”.

El Molí, on es fan els estudis concrets, és una masia de propietat municipal situada a l’avinguda d’Icària. L’Ajuntament de Montornès hi va invertir 100.000 euros per reconvertir-la en la seu de l’Escola d’Hoteleria del Vallès Oriental. Als baixos hi ha la cuina i magatzems i al primer pis hi ha el restaurant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 106 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't