Magda Cebrián: “Quan intentes no generar residus vas a contracorrent, el sistema no t’ho facilita”

Magda Cebrián, emprenedora i cofundadora de l’app Go Zero Waste

ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Magda Cebrián, de 36 anys i de la Garriga, és periodista i cofundadora, juntament amb la seva parella, Martí Morató, de l’app Go Zero Waste i d’altres iniciatives amb l’objectiu de reduir la generació de residus.

Com va néixer la idea de fer Go Zero Waste, una app per a la reducció de residus?
Vam començar en tot això perquè, com moltes altres persones, vam prendre consciència que amb el reciclatge no n’hi havia prou. La nostra generació hem crescut amb la idea que calia reciclar pel planeta, però ens hem anat adonant que és insuficient. Fa dècades que estem instal·lats en nivells de recollida estancats. Llavors vam conèixer el moviment del Residu Zero, que va començar als EUA i a França, i vam anar entenent que el que cal és no generar residus.

No és fàcil lluitar contra els residus, oi?
Nosaltres ho vam començar a aplicar des d’un punt de vista personal, a la compra, a l’hora de prendre decisions de consum i d’hàbits, i ens vam adonar que hi trobàvem moltes barreres. Quan intentes no generar residus vas a contracorrent, el sistema de consum no t’ho facilita. Per això va sortir la idea de crear una eina, una app de mòbil, que ajudés la gent amb la voluntat de reduir residus.

Quan la van crear?
A finals del 2018. Vol ser una eina digital per facilitar-te una vida sense residus. És una eina per trobar llocs on comprar coses en format alternatiu, per exemple, els comerços amb productes a granel, sense envàs o sense empaquetar. Llavors encara no hi havia tanta botiga a granel com ara; en els últims quatre anys, hi ha hagut un cert esclat. No s’han generalitzat, però sí que són una de les alternatives. Una part de l’app busca mapar els recursos no només aquí a casa nostra, sinó a tot el món. És una app gratuïta i una eina per al canvi de consum i que posa en valor el comerç local i de proximitat. Això també és una part molt important de la nostra tasca. També hi hem anat afegint funcionalitats, com ara la que permet fer reptes personals més enllà del fet de consumir.

Reptes com per exemple?
Doncs com portar la bossa reutilitzable, com utilitzar el granel, com fer servir productes sòlids de neteja personal, són mil coses. I més altres coses com, per exemple, reparar, ja sigui la roba o un aparell electrònic, en comptes de comprar-ne un de nou. O anar a buscar un llibre a la biblioteca en comptes de comprar-lo. Defensem la cultura de la reutilització, de la reparació, de compartir i d’evitar satisfer les necessitats d’una manera purament material, comprant sempre coses noves. Tot això implica un canvi sistèmic i no només del consumidor final, sinó també de com operen les empreses.

Reduir residus no és còmode.
Molta gent amb tres clics té una capsa d’Amazon a la porta de casa. I tot i que es parli molt d’economia circular i de la importància de la sostenibilitat, pesa moltíssim la conveniència i la comoditat creixent, que fa que cada cop estiguem menys disposats a fer esforços. Per això intentem que l’app faci també tasques divulgatives i d’educació per fomentar les altres dues R a part del reciclatge: reutilitzar i reduir.

L’app és col·laborativa?
Absolutament; hi trobem propostes que penja la gent d’arreu del món. I també intentem col·laborar amb associacions i iniciatives d’altres països perquè ens ajudin en aquest mapatge. La idea és que tu puguis fer-la servir com una eina de descoberta, diguem-ne, al teu barri, però si el teu barri ja te’l coneixes, doncs quan viatges o et desplaces.

Qui hi ha darrere finançant l’app?
Som un negoci capaç de generar els nostres propis ingressos. Ens paguen per fer xerrades, per tallers, per formacions. Això és una part petita. També podem personalitzar els reptes de l’app i els treballem, sobretot, per a administracions locals, empreses o escoles.

 

Magda Cebrián, perìodista i cofundadora de l'app Go Zero Waste
Magda Cebrián, perìodista i cofundadora de l’app Go Zero Waste, a la botiga La Circular de la Garriga / foto: Toni Torrillas

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't