VIATGE AL FONS DE LA COVID
A Marta Alós, de 45 anys, li sap greu no tenir prou temps per llegir més. Tot i ser bibliotecària i estar envoltada de llibres, no hi ha temps material per llegir-ho tot. Posats a triar, l’enamoren les novel·les negres.
Queda cap restricció per la Covid a la biblioteca?
Ara mateix es pot venir-hi a fer de tot. Només hi ha un aforament restringit del 75% i òbviament, pel fet de ser un espai tancat, cal la mascareta, el gel hidroalcohòlic i guardar l’espai de metre i mig. I els documents de sala o els que tornen de préstec els tenim en quarantena 24 hores.
No es poden tocar fins al cap d’un dia?
Sí, el protocol per a les biblioteques marca que els documents han d’estar en quarantena entre 3 i 24 hores. Nosaltres apliquem les 24 hores.
Durant els mesos més durs de confinament, les biblioteques han estat un servei més que essencial, oi?
Penso que s’ha vist prou què n’és, de necessària, la cultura. És molt necessària la sanitat i és molt necessària l’educació i és molt necessària la feina, però la cultura també té el seu espai superimportant.
Han notat un augment de la petició de llibres, de música…?
Els qui ja feien servir la biblioteca encara l’han feta servir més en pandèmia. I hi va haver un augment de biblioteca virtual perquè al començament no podíem fer préstecs. I molta gent es va interessar per l’eBiblio o pel servei de descàrrega de pel·lícules. Han estat mesos en què ens ha tocat fer molt de prescriptors perquè la gent no podia remenar els nostres fons. A partir del coneixement que tenim dels nostres lectors, hem procurat fer-los recomanacions, propostes, suggeriments.
Què és el que ha tingut més èxit?
La novel·la i tot allò que és ficció: els còmics, el llibre infantil, les sèries, les pel·lícules… Ens volíem evadir de la Covid. I el que ha tingut molt d’èxit també són els llibres d’autoajuda: el coaching o la relaxació també han sortit més que altres anys.
Quin llibre li ha agradat més de recomanar en aquests mesos?
Jo és que no he tingut temps de llegir prou! Soc una mare amb nens petits i treballadora i no tinc prou temps… [riu] A mi personalment, m’agrada molt la novel·la negra, però m’encanta recomanar coses que la gent respongui, després de llegir-les, que li han agradat, encara que jo no hagi llegit aquell llibre concret. Els bibliotecaris, igual que els llibreters, no podem llegir tot el que ens arriba. És impossible!
Recorda cap llibre que hagi recomanat que hagi frapat algun dels seus lectors?
La buena suerte, de la Rosa Montero, el va llegir una senyora que li va tocar moltíssim. I Pluja d’estels, de Laura Aguilar, també agrada molt a tothom. Doncs jo no he llegit cap dels dos! Quan puc llegir, jo tiro per la novel·la negra…
Algun autor de novel·la negra que més li agradi?
M’atreuen molt els llibres de la Carmen Mola, que ha fet una trilogia una mica gore. Carmen Mola és un pseudònim i no se sap ben bé qui s’amaga darrera d’aquest nom… És una senyora? És un senyor? No se sap. Això m’atreu. I ara estic llegint 64, d’Hideo Yokoyama, que també m’està agradant molt.
La pandèmia haurà servit per fer créixer els llibres electrònics?
Molta gent ha conegut el llibre electrònic, però en el sentit que no cal tenir un dispositiu específic, encara que, si el tens, millor, perquè és més agradable. Però la gent ha llegit a l’ordinador, al mòbil, a la tauleta… Però no crec que desaparegui el paper.
El paper té una mala salut de ferro?
I tant! Fa milers d’anys que tenim llibres, dubto molt que aquest format tan meravellós desaparegui. Mai no es descarrega, sempre té bateria, no li cal cobertura… Jo, quan arribo a casa, tanco pantalles i, per tant, soc de paper.
{{ comment.text }}