QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Martí Boada i Marta Estrada, reconeguts per la seva contribució al naturalisme

La Institució Catalana d’Història Natural els farà socis d’honor el setembre vinent

La Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) distingirà Martí Boada, de Sant Celoni, i Marta Estrada, de Granollers, com a socis d’honor de l’entitat. El nomenament se sumarà a la llista de 20 persones que han obtingut aquesta distinció des que es va començar a donar l’any 2001 pels mèrits que han acumulat al llarg de la seva trajectòria professional.

El reconeixement es lliurarà en una gala el 18 de setembre a la Sala Prat de la Riba de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, de la qual la ICHN és filial.

Boada insisteix en l’honor que suposa rebre-la, perquè, al seu parer, és la “màxima distinció” del món naturalista a Catalunya. Marta Estrada, per la seva banda, admet estar contenta pel nomenament, que també significa seure a la taula d’altres companys de professió, per qui sent una profunda admiració. “També és important que la història natural tingui ressò en aquest moment en què estem en plena digitalització”, explica Estrada.

Tant un com l’altra, segueixen encara a dia d’avui la seva tasca científica. Boada, que ha dedicat la seva vida a l’estudi de les ciències naturals, es troba immers en la producció de diversos llibres que serviran per recuperar la seva memòria i treballs professionals.

Dilluns, de fet, va presentar a Barcelona el primer recopilatori dels seus quaderns de camp, que s’estenen al voltant de més d’un centenar de llibretes que ha fet al llarg de la seva vida a Catalunya, però també durant els seus viatges a Sud-àfrica, Líbia, Angola o Mèxic.

El primer dels volums, que edita Planeta, es publicarà en català, castellà i anglès i es titula Del Montseny a Montana. Tracta sobre la visita de quatre mesos que Boada va fer a la Universitat de Montana (Estats Units) per estudiar, entre d’altres, l’arribada al Montseny de l’avet Douglas i de com va passar d’estar en plantacions llenyoses a escampar-se per les cotes altes del massís.

Estrada, d’altra banda, destaca per la seva dedicació al fitoplàcton marí. Tot i estar jubilada des de fa vuit anys, continua fent recerca a l’Institut de Ciències del Mar, a Barcelona, i està col·laborant en diferents treballs científics. També amb dades pròpies que encara no ha publicat.

Marta Estrada insisteix en la necessitat de parlar sobre la cura dels oceans. “Estem sobrepescant moltes espècies de peixos i envaint el mar amb infraestructures en llocs de cria. Extingirem comercialment espècies que després no podrem fer servir”, reivindica la biòloga de Granollers. També insisteix en la necessitat de pal·liar l’escalfament global.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 434 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't