Massa calor per a les cries

Quan es troben animals salvatges amb problemes cal alertar els Agents Rurals i traslladar-los als centres veterinaris que hi col·laboren. Després, seran portats als centres de recuperació de fauna salvatge

L’onada de calor ha coincidit amb una època de l’any on coincideixen molts naixements de diverses espècies animals. Això ha propiciat la caiguda dels nius d’ocells o de ratpenats que encara no estan prou madurs per volar, i, per tant, la troballa de molts exemplars que han arribat als centres de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat a través de les gestions fetes pels Agents Rurals. Només diumenge, el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, situat a Santa Perpètua i el més proper a la comarca, va rebre 517 animals.

Carles Flaquer, investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, explica que les altes temperatures poden fer que les femelles de ratpenats que estan alletant les cries morin deshidratades. Les cries, que encara són massa petites, s’acaben precipitant dels nius fugint de les altes temperatures. Fa uns dies, tècnics de La Tela van recollir a Martorelles mitja dotzena de cries de ratpenat que van ser traslladades a Torreferrussa, on s’estan recuperant. “Les calorades al juny encara són pitjors perquè les cries encara són molt febles”, comenta Flaquer.

Si es troben cries de ratpenat caigudes d’un niu, els tècnics de La Tela recomanen que se les hidrati amb aigua a través d’una pipeta i amb molta cura; i que, a la vegada, s’alerti els Agents Rurals, que són els responsables de gestionar la recollida i el trasllat al centre de recuperació de fauna salvatge pertinent.

Segons Flaquer, s’estan trobant que les orientacions de sud i oest on habitualment es posaven les caixes-niu de ratpenats estan deixant de ser les més idònies per les onades de calor que es produeixen a l’estiu. “Buscàvem que els nius poguessin arribar a 40 graus, però ara poden arribar als 50”, diu Flaquer, que assegura que ja s’estan trobant nius situats en cara nord a les zones més càlides de Catalunya. “Això no passava mai”, indica.

Els ocells també pateixen la calor

En el cas de les aus, afecta espècies com el falciot, que fan els nius a les façanes. Els nius col·locats sota les teulades arriben a temperatures molt altes que fan sortir les cries de falciot quan encara no saben volar. Això fa que acabin a terra. “Ha estat una setmana tràgica”, comenta Lluís Gascón, membre del Grup Ornitològic del Tenes (GOT). Els Agents Rurals tenen centres veterinaris col·laboradors en diversos municipis del Vallès Oriental que col·laboren en la recollida d’aquests animals abans que siguin traslladats als centres de recuperació de fauna salvatge pertinents.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 305 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't