Josep Mayoral, alcalde de Granollers, assegura al ban de la Diada que l’Onze de setembre d’aquest any arriba en “marc ple d’incerteses i d’interrogants”. “Amb molts fronts oberts i amb sensacions ambivalents entre la ciutadania, reflectides nítidament per la divisió que s’expressa de manera habitual al Parlament de Catalunya”, afegeix.
“Ja fa més de sis anys que des del catalanisme reclamem una sortida dialogada a aquest atzucac que vivim”, assegura l’alcalde del PSC que reclama que les lleis “esdevinguin ponts i no trinxeres com fins ara”. Entén que “és possible resoldre els problemes polítics des de la política” i cita els exemples d’Escòcia i del Quebec, on s’han fet referèndums per decidir si els seus ciutadans volien seguir vinculats al Regne Unit i al Canadà. Mayoral indica una via: “Un referèndum amb pregunta clara, fet amb seguretat jurídica, des del respecte a totes les posicions i amb plenes garanties democràtiques. La demoscòpia ens diu que som molts els catalans i les catalanes que volem votar”. “Necessitem respostes i les respostes són a les nostres mans. Els catalans i les catalanes volem parlar”, rebla al final del text.
Mayoral també parla de que Catalunya necessita “un nou camí” que s’ha de construir “sense apriorismes” i “amb mirada llarga”.
L’alcalde recorda com, històricament, Catalunya se n’ha sortit “quan ha forjat espais àmpliament majoritaris al voltant del catalanisme polític”. Aquest catalanisme “defensa amb passió” els drets nacionals, la llengua, la cultura, el territori o les institucions. També creu que “amb la mateixa passió i fermesa” ha de defensar els drets socials: habitatge, educació de qualitat, salut, protecció social…
En tot aquest espai, reclama el paper dels ajuntaments: “com a eines fonamentals per donar respostes des de la proximitat”.
{{ comment.text }}