Més de 20 persones fan patrulles veïnals per Sant Pere i Cànoves

Un total de 23 persones, 10 dones i 13 homes, formen les patrulles veïnals que, des de fa un parell de mesos, recorren les urbanitzacions de les Faldes del Montseny, a Sant Pere i Can Bolart, el Mirador o Ca l’Esmandia, a Cànoves, per evitar robatoris.


Els veïns de les urbanitzacions de Cànoves i de les Faldes del Montseny, de Sant Pere de Vilamajor, ja fa dos mesos que vigilen els seus carrers amb patrulles en cotxe les 24 hores del dia.

Arran de l’augment de robatoris que s’han produït en aquesta zona en els darrers mesos, un grup de veïns va decidir organitzar-se i crear una Comissió de Seguretat i de la comissió va sorgir un grup de Whatsapp, anomenat el grup d’alertes, del qual formen part ara un total de 112 persones. Els veïns hi escriuen quan veuen algun fet estrany, una persona sospitosa o un cotxe que no han vist mai i el conductor del qual no té un comportament normal. A part d’aquest grup, després de dues reunions amb els veïns de les urbanitzacions es van formar diversos grups de treball destinats a tasques com fer pancartes i penjar-les a les cases dels veïns que ho sol·licitessin, i fer patrulles per vigilar els carrers. Així, moltes de les cases llueixen pancartes amb lemes com “No més robatoris”.

El grup de les patrulles està format per més d’una vintena de veïns de totes les urbanitzacions que s’organitzen per torns, en funció de la seva disponibilitat i els seus horaris laborals, i vigilen els carrers amb els seus cotxes, a peu o amb bicicleta. Són 10 dones i 13 homes que dediquen més de mitja hora diària a passejar-se pels carrers i vigilar que tot estigui correcte.

En el grup hi ha gent de tota mena, joves i grans que estan farts que els lladres robin en aquesta zona i pateixen, sobretot, per la gent gran que viu sola i pels seus fills. “Ens hem unit perquè estem patint aquests robatoris i perquè la majoria de nosaltres som familiars, amics, cosins, tenim coses en comú des de fa molts anys i hem d’intentar entre nosaltres ajudar-nos”, explica Daniela, una de les voluntàries que fa patrulles. “Ens veiem una mica desemparats pel tipus de poble que tenim, que té molta extensió i pocs municipals per vigilar-nos”, afegeix.
Per fer els recorreguts de vigilància els voluntaris segueixen un protocol de seguretat per no posar mai la seva vida en perill. Quan surten amb cotxe, ho fan sempre amb dues persones. Una persona condueix i l’altra està pendent del mòbil i del mapa per si surt alguna alerta dels veïns o bé alguna altra patrulla necessita ajuda en aquell moment.

Com que la gran majoria de la gent que participa en aquesta iniciativa treballa, no sempre és la mateixa parella la que surt a vigilar, ni tampoc el mateix nombre de cotxes el que està al carrer al mateix temps. “No fem la mateixa ruta ni el mateix horari”, explica la Laura, una altra voluntària. D’aquesta manera, evitant les rutines, és més difícil pels lladres saber quan està més vigilada la zona, o per on passaran els cotxes que fan la patrulla.

Aquestes vigilàncies es fan durant les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i quan una patrulla acaba en comença una altra. “Quan tu marxes a dormir hi ha algú que està vigilant i això et dóna molta tranquil·litat”, explica la Valeria, una altra voluntària que patrulla els carrers.

Tot i que aquest grup està molt ben organitzat i coordinat amb els vigilants municipals i els Mossos d’Esquadra, també hi ha moltes persones que surten a vigilar pel seu compte i aprofiten qualsevol moment per estar amb els ulls ben oberts. Per exemple, quan passegen el gos, quan van a portar els fills a l’escola o simplement aprofiten per fer un volt per les urbanitzacions abans d’anar a treballar. “Arriba un punt en què vigiles encara que no estiguis fent la patrulla. Surts de casa i ho mires tot. A més els veïns que no estan en el grup de vigilància també vigilen i avisen quan veuen coses que no els agraden”, afegeix la Valeria.

Els voluntaris asseguren que la feina que fan es nota i diuen que des que vigilen els carrers i s’han posat les pancartes hi ha hagut menys robatoris. Són conscients que no poden patrullar per sempre, ja que aquesta una feina per als policies, però asseguren que fins que les coses no es calmin o els ajuntaments actuïn, no tenen intenció de parar.

Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, el nombre de robatoris a les urbanitzacions de Sant Pere i de Cànoves s’ha reduït en els darrers dos mesos, des que un notable increment va encendre les alarmes. Ho atribueixen al dispositiu policial que ha augmentat els efectius uniformats i de paisà.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't