Més de 250 desnonaments al Vallès Oriental l’any passat tot i la moratòria per la pandèmia

La PAH i el Col·legi d’Advocats preveuen un augment de casos quan s’acabi la moratòria del govern de l’Estat per la pandèmia

El 9 Nou
17/09/2021
Granollers

L’any 2020, els jutjats de primera instància van executar 256 desnonaments al Vallès Oriental tot i la moratòria establerta pel govern de l’Estat per la crisi econòmica derivada de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. La mesura continua vigent encara i es va allargar fins a finals d’octubre amb la darrera pròrroga aprovada per l’executiu espanyol.

La moratòria ha repercutit en una clara reducció del volum de desnonaments al Vallès Oriental perquè des de 2013 fins al 2019 les xifres anuals s’havien mogut entre els 650 i els 818 llançaments l’any. Amb tot, tant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca com el Col·legi d’Advocats de Granollers recorden que aquests són processos que estan oberts i preveuen un augment de les xifres ja en el darrer tram de 2021.

“Té tota la pinta que es dispararà. Tenim una llista molt llarga amb els desnonaments previstos entre setembre i octubre –cinc des d’ara fins a final de mes– i és només de gent que ha vingut a la PAH”, explica Xose Lombao, membre de la plataforma a Granollers. Preveu que la xifra creixi perquè “hi ha gent que ve quan s’acosta la data del llançament”. La majoria són “casos que ja venien d’abans” i que han quedat suspesos per la moratòria però que, quan aquesta s’aixequi, es reactivaran.

“Tot el que havia de venir i s’ha aturat vindrà quan passi la pròrroga i encara serà pitjor”, pronostica Joan Martínez, degà del Col·legi d’Advocats de Granollers. “No arribem a veure la sortida a aquest problema. Es va allargant però el problema existeix”, afegeix el degà dels advocats del Vallès Oriental, que creu que “la solució ha de ser molt política”.

Martínez assegura que el torn d’ofici, que canalitza la majoria d’aquests processos, té prou advocats per assumir l’augment de casos. “Treballem perquè les persones tinguin garanties processals i no se’ls causi indefensió.”

Quan els entra un procés, es demana al jutjat la paralització del termini de 10 dies que dona als afectats per presentar escrits. Llavors, s’assigna advocat i procurador i s’obre l’expedient de justícia gratuïta. Amb la designació de l’advocat, el calendari es reactiva.

Per això, Martínez destaca la importància de no deixar passar el temps. “Si passen nou dies, un cop designat, l’advocat només tindrà un dia per presentar l’escrit.” La situació és pitjor quan s’ha exhaurit el termini. “Llavors, tot és més difícil”, admet Martínez.

Al maig, la PAH i representants del Col·legi d’Advocats de Granollers van fer una trobada per estrènyer la col·laboració davant de la situació actual. La trobada va fer-se dies després de l’execució d’un desnonament on la PAH no es va poder mobilitzar perquè no va tenir coneixement previ del cas. Per Lombao, la reunió va ser “interessant”. “Ens queixàvem que hi havia casos on entenem que els advocats no fan tot el possible. Per exemple, perquè no presenten tota la documentació.”

Les dades publicades pel Consell General del Poder Judicial demostren que, tot i la moratòria per la Covid-19, s’han continuat fent desnonaments. La majoria dels de 2020 (187) derivaven de l’aplicació de la llei d’arrendaments urbans. N’hi ha 55 que provenien de procediments oberts per l’impagament de les hipoteques i 14 més per altres motius. Segons les estadístiques del CGPJ se’n van fer 185 al partit judicial de Granollers i 71 al de Mollet (vegeu gràfic).

Variabilitat de criteris

“Hi ha casos on els jutges no consideren l’aplicació de la moratòria. La legislació que la regula no és gaire clara i és interpretable en moltes coses. No està gaire ben definida perquè s’apliqui de la mateixa manera per part de tots els jutges. Per exemple, si la causa de la situació de la família està provocada per la Covid-19 o ve d’abans”, comenta Xose Lombao.

Martínez coincideix que l’avaluació que fa cada jutge no és homogènia. “N’hi ha que valoren molt més que d’altres els informes dels serveis socials sobre el risc d’exclusió però d’altres demanen altra documentació”, diu el degà dels advocats, que posa l’exemple de magistrats que tenen en compte l’actitud proactiva de la persona afectada per buscar una alternativa habitacional. “Cada jutge té independència per interpretar la normativa i si hi aprecia que es compleixen o no els requisits.” En tot cas, “els jutges tampoc podran aturar tots els processos”.

La PAH ha continuat intervenint per aturar desnonaments amb les seves mobilitzacions. El darrer cas va ser dimarts passat al carrer del Sol, a Canovelles. “Ja hi havia la comitiva judicial, els serrallers i mossos de paisà”, comenta Lombao, que celebra que, finalment, van marxar del lloc sense executar el llançament.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 183 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't