Més de 300 persones, en la primera sessió informativa del porta a porta a Cardedeu

L’alcalde i la regidora de Medi Ambient van donar detalls de com s’aplicarà el sistema a partir del 15 de juliol

Assistència massiva a la primera sessió informativa sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta que implantarà Cardedeu a partir del 15 de juliol. Més de 300 persones van omplir la sala polivalent de la Tèxtil Rase, aquest dilluns a la tarda, per escoltar les explicacions de l’alcalde, Enric Olivé; la regidora de Medi Ambient, Verònica Vidal i la tècnica de l’empresa Arum, encarregada de la campanya d’informació del sistema. Cardedeu serà el municipi més gran de Catalunya on s’implanti el sistema ja que té més habitants que la Garriga.

Per fer la recollida porta a porta, Cardedeu quedarà dividit en tres zones: la blava, que inclou la Riera, la Creu, Can Serra, la Granada i el Poble Sec; la verda, que inclou el Centre i l’Estalvi i la groga que inclou Granada est, Bellavista, Can Montells, Can Canyes, Can Llança, Can Diumer, Bellsolà, Dominics i les Pinedes. Els habitatges disseminats no tindran el sistema.

Es farà la recollida selectiva de l’orgànica, envasos, paper i cartó i resta mentre que el vidre es continuarà recollint en contenidors al carrer.

L’Ajuntament repartirà els contenidors per treure les deixalles al carrer el dia assignat per cada fracció i per cada zona. També facilitarà bosses compostables per a la fracció orgànica.

Cada zona tindrà un calendari diferent de recollida: A la zona verda, es farà la recollida de l’orgànica dimarts, dijous i diumenge; la resta el dimecres; els envasos el dijous i diumenge i el paper el dimarts. Els cubells s’hauran de deixar de 8 a 2/4 de 10 del vespre.

A la zona blava es recollirà l’orgànica els dilluns, dimecres i dissabte; la resta el dimarts; els envasos dimecres i dissabte i el paper els dilluns. L’horari serà el mateix que a la zona verda.

I a la zona groga l’orgànica es recollirà els dilluns i dijous, la resta els dimarts; els envasos dilluns i el paper els dijous. Aquí, però, l’horari per treure els cubells és de 10 de la nit a 2/4 de 7 del matí.

Els habitatges disseminats no tindran recollida porta a porta. Els residus de totes les fraccions s’han de portar a una àrea tancada amb control d’accés, situada a la cantonada dels carrers Caterina Albert-Víctor Català i Joan XXII.

Per a casos d’emergència, els residus es podran portar a una àrea amb control d’accés, situada al carrer Pep Ventura, al polígon Sud.

L’Ajuntament repartirà un cubell reixat per dipositar la matèria orgànica a casa; un altre per treure-la al carrer i un altre, més gran, de 40 litres, per treure la resta, envasos i paper i cartró.

El tèxtil sanitari i els excrements d’animals han d’anar a la fracció resta, però també es podran dipositar en uns contenidors específics repartits per tot el municipi als quals es podrà accedir amb un clauer electrònic, com passa amb els de l’àrea d’emer`gencia.

NOMÉS EL 45% DE RECOLLIDA SELECTIVA

En la sessió d’aquest dilluns, l’alcalde va explicar que el sistema és l’únic que garanteix un augment del percentatge de recollida selectiva al municipi que ara és d’un 45% i alertava de l’augment del cànon que han de pagar els municipis per cada tona que va a l’abocador sense separar. L’any 2004 costava deu euros; l’any 2020, 50 i es preveu que el 2024 en costarà 72.

Enric Olivé va dir que la feina de la recollida serà més cara que l’actual, però que, a la llarga el cost ser`à més baix perquè es reduirà el de l’abocador i l’Ajuntament rebrà compensacions per la fracció recollida de forma selectiva.

L’alcalde admetia que es generarien incomoditats, però advertia que no hi ha alternativa. “Sabem que ens posem a casa vostra i que us marquem uns horaris, però no hi ha una altra solució més eficient. Sabem que generem incomoditats i us demanem disculpes”.

I la tècnica de l’empresa Arum, que va explicar els detalls del nou sistema, advertia que la Unió Europea ha marcat uns mínims de recollida selectiva per als propers anys que se situen en el 55% , l’any 2025; el 60%, l’any 2030 i el 65%, l’any 2035.

La regidora de Medi Ambient, Verònica Vidal, va explicar que s’estudiaran tots els casos particulars en què hi hagi dificultats per complir amb el nou sistema i va dir que, en el cas dels blocs de pisos amb deu o més habitatges s’habilitaran espais per dipositar els cubells o bé en places d’aparcament que s’eliminaran o amb un sistema que permeti penjar-los per ocupar menys espai.

També va dir que l’Ajuntament es farà càrrec de la restitució dels cubells que es malmetin o que siguin sostrets i que, el sistema permetrà aplicar un sistema de pagament per generació, però que, en tot cas, no serà immediat sinó d’aquí a uns anys.

RECOLLIDA DE MATERIAL

El lliurament dels cubells, les bosses i el material de la campanya a la ciutadania es farà del 27 de juny al 14 de de juliol a la Tèxtil Rase de dilluns a divendres, de 2/4 de 10 del matí a 2/4 de 2 del migdia i de 4 a 8 de la tarda. I els dissabtes 2 i 9 de juliol també a la Tèxtil Rase, a l’escola Corbella i a l’escola Les Aigües en el mateix horari.

Fins a l’1 de juliol es faran noves sessions informatives. La propera, aquest mateix dimarts a 2/4 de 7 de la tarda, per a la zona verda, al gimnàs de l’escola Granés, per a edificis de fins a 9 habitatges. I, al mateix lloc, però a partir de les 8 de la tarda, es farà una sessió per a edificis de deu o més habitatges.

Aquest dimecres es tornarà a fer una sessió informativa general a la Tèxtil Rase a les 8 del vespre. Dilluns vinent es tornarà fer una sessió doble, per a habitatges i blocs de pisos de la zona blava en el mateix horari, al gimnàs de l’escola Les Aigües i dimarts, dia 28, reunió informativa general de la zona blava a la mateixa escola a les 7 de la tarda.

El dimecres 29 hi haurà una sessió informativa per a entitats i associacions a la Textil Rase, a 2/4 de 7 de la tarda i una reunió informativa general de la zona verda a les 8 al mateix lloc.

El dijous 30 es farà una sessió informativa per a habitatges disseminats a 2/4 de 7 de la tarda al gimnàs de l’escola Corbella i a les 8 una sessió informativa general per a la zona groga. I el divendres 1 de juliol es faran sessions al casal de la gent gran a 2/4 de 10 del matí i al casal Fàbrica Vella a 2/4 de 12 del migdia.

Diverses persones van expressar dubtes sobre l’aplicació del sistema. Especialment en els casos en què no sigui possible complir l’horari de baixar els cubells al carrer. També lamentaven que només hi hagi un punt de recollida d’emergència i, un dels assistents, va criticar que no s’hagués fet una consulta per saber l’opinió dels veïns sobre el sistema.

Enric Olivé va recordar que l’aplicació del sistema es va aprovar per tots els grups municipals i que apareixia en el programa electoral d’ERC, el grup majoritari, en les dues darreres eleccions municipals.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 118 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't