Més de 55.600 alumnes comencen el nou curs escolar al Vallès Oriental

La davallada de la natalitat fa que hi hagi 1.672 alumnes menys que el curs passat a Infantil i Primària

Un total de 55.634 alumnes del Vallès Oriental comencen aquesta setmana un curs escolar marcat per l’avançament del calendari lectiu –les classes comencen una setmana abans que en anys anteriors–, per l’absència de mesures covid per primer cop des de 2019 i per la jornada intensiva durant el mes de setembre. També per la gratuïtat en l’escolarització de P2 i l’entrada en vigor de la nova llei del català.

Les aules acullen des d’aquest dilluns 35.737 alumnes vallesans d’Infantil i Primària, mentre que els 19.896 d’ESO tornaran a l’escola a partir de dimecres.

En el cas d’Infantil i Primària, enguany cursaran aquests cicles 1.672 alumnes menys dels que els van fer l’any passat. La principal davallada es troba a P3, on hi haurà enguany 363 alumnes menys que a l’inici del curs passat. També hi ha una davallada de 253 alumnes a primer d’ESO.

“La caiguda del nombre d’alumnes reflecteix la caiguda demogràfica, tant al Vallès Oriental com al conjunt de Catalunya”, apunta director dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat al Vallès Oriental i al Maresme, Simó López-Xirau.

En aquest sentit, López-Xirau destaca que tot i la reducció de l’alumnat s’ha pogut mantenir, i en alguns casos incrementar, el nombre de grups tant a Infantil i Primària com a l’ESO. “Ens ho ha permès la reducció de ràtios a P3, on passem de 23 a 20 alumnes per grup”. Amb tot, al Vallès Oriental s’han reduït lleugerament el nombre de grups tant d’Infantil i Primària com d’ESO.

Una de les novetats d’aquest curs és la gratuïtat de les matrícules de P2. Una novetat que havia generat un cert neguit a les regidories d’Educació de molts ajuntaments però finalment no ha suposat cap incidència destacable, segons el Departament d’Educació. “La majoria d’Ajuntaments no han experimentat un efecte crida. I aquells municipis on sí que s’ha produït, ho han pogut gestionar directament amb Serveis Territorials. Allà on ha calgut, s’hi han posat més places”, matisa López-Xirau.

Ha estat el cas de Mollet, on l’oferta s’ha reforçat amb 15 places per ajustar-se a un lleuger augment de la demanda. “L’anunci de la gratuïtat es va fer a l’abril. Tenint en compte que les preinscripcions començaven al maig, en un principi ens va preocupar que es disparés la demanda i no la poguéssim assumir. Finalment, l’augment ha estat assumible”, explica el regidor d’Educació, Raúl Broto.

“A hores d’ara tenim 160 places i una demanda de 165. Això vol dir que hi ha cinc nens que s’han quedat fora, però els podrem donar resposta durant els propers mesos. Si en lloc de 5 haguessin estat 50, aleshores tindríem un problema”, diu Broto.

L’escola Pallerola a l’espera del nou mòdul

L’Institut Escola Pallerola, de Sant Celoni, començarà el curs aquest dimarts –dilluns és festa local al municipi–, encara sense notícies del barracó que està previst construir-hi per acollir tres aules d’ESO. Fonts del centre i de l’AFA lamenten que Educació encara no els hagi comunicat cap data d’inici.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't