Més de 65.200 escolars vallesans comencen el curs més incert per la Covid-19

Les mesures per evitar contagis marcaran el dia a dia dels centres durant aquest curs escolar

Un total de 65.260 alumnes d’Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria (ESO) comencen el curs escolar 2020/2021 al Vallès Oriental aquest dilluns.

L’arrencada de l’any escolar està envoltada d’incertesa per la imprevisible evolució de la pandèmia de la Covid-19 i amb preocupació per la incidència dels possibles casos positius, si apareixen. Amb tot, els centres estan preparats i amb ganes de viure l’escolaritat de la manera més normal possible, segons els seus responsables. Pel que fa a la matrícula, s’ha produït un lleuger descens (unes 200 places en total) d’alumnes de P3, a causa de la tendència a la baixa de la natalitat.

Per nivells, i sumant pública i privada-concertada, enguany hi haurà 1.680 grups d’Infantil i Primària (38.095 alumnes, xifra molt semblant a la del curs passat), 698 grups d’ESO (20.077 alumnes, 298 més que el curs anterior) i 142 grups de Batxillerat (3.524 alumnes, 266 més). Pel que fa a P3, enguany hi haurà 166 grups i 3.564 alumnes, pels 3.707 que hi havia el curs anterior. “Aquest descens de P3, tot i no ser exagerat, és significatiu.

Accés a l’escola Salvador Llobet, al carrer Roger de Flor, de Granollers, aquest dilluns al matí / Toni Torrillas

Els darrers anys s’havia estabilitzat, però ara es confirma la tendència a la baixa”, explica Pere Masó, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Maresme-Vallès Oriental. Masó apunta que la pandèmia s’ha fet notar en l’augment d’alguns alumnes en diverses poblacions, totes allunyades de les zones més urbanes de la comarca. “Són poblacions com l’Ametlla o la Garriga, que tenen bones comunicacions.

Quan es va acabar el confinament i es va fer la preinscripció, vam tenir un degoteig d’alumnes que no s’havien preinscrit i que van demanar places en aquestes poblacions. Són bàsicament famílies procedents de Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, etc.” Pere Masó creu que aquest és un curs difícil de gestionar per tothom. “Ha significat un plus molt important de feina en molt poc temps, començant pels canvis en els protocols, que són lògics perquè la pandèmia ha anat evolucionant.”

Docents que no poden treballar

D’altra banda, entre el Vallès Oriental i el Maresme, hi haurà entre 250 i 300 mestres i personal no docent que no podrà assistir a les escoles o bé perquè és positiu de coronavirus, perquè s’ha hagut de confinar pel contacte amb algun positiu, o perquè és personal vulnerable. “És una xifra que està en la mitjana que ens toca dins del territori.

Però la immensa majoria d’aquestes places es podran cobrir. Si ens hagués passat al mig del curs, ens hauria costat més”, apunta Masó, que conclou que la comunitat educativa encara l’inici de curs amb prou confiança. “Estem a l’expectativa, pensem que ho tenim tot prou cobert. Ara hem d’esperar que no hi hagi afectacions.”

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 131 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't