Mollet destina 1,5 milions extres a un pla de suport social i recuperació econòmica

Calcula que se’n beneficiaran 11.000 famílies i més de 1.000 establiments comercials i de serveis

L’Ajuntament de Mollet ha anunciat que destinarà 1,5 milions extres a un pla de protecció social, recuperació econòmica i impuls de l’ocupació i pal·liar l’impacte socioeconòmic de la Covid-19.

D’aquesta xifra, 500.000 euros vindran d’una modificació pressupostària que es debatrà aquest divendres en un ple telemàtic. La resta prové de bonificacions i tributs que deixarà d’ingressar per ajudar a l’economia d’establiments i famílies.

En la presentació del pla, aquest dimarts, l’alcalde, Josep Monràs, ha explicat que se’n beneficiaran més d’11.000 famílies i més de 1.000 comerços i serveis de la ciutat.

L’alcalde recordava que, en la fase d’emergència, l’Ajuntament ja hi ha destinat 200.000 euros extres amb els quals s’ha donat suport a unes 2.000 persones.

“Aquest pla és una continuació de totes les mesures que s’han anat aprovant des que va començar l’estat d’alarma. Des de l’Ajuntament posarem tots els recursos que estiguin al nostre abast per no deixar ningú enrere, especialment les persones i les famílies més vulnerables, així com el sector comercial i de serveis”, ha dit Monràs.

I ha afegit que, sense anar més enllà del que marca la legalitat, incrementaran, si cal, el deute de l’Ajuntament. “El deute és amb els ciutadans que pitjor ho estan passant. Buscarem el suport de les entitats financeres”, ha dit i ha recordat que la ràtio d’endeutament actual és del 70% dels ingressos ordinaris i que, si cal, s’arribarà al màxim legal del 75%. “A aquest alcalde no li tremolarà la mà per ampliar el deute”, ha remarcat.

El milió i mig del pla se sumarà als 3 milions que ja inclou el pressupost municipals del 2020 en despesa social i, Monràs ha subratllat que se sumarà a les altres ajudes que puguin rebre persones i establiments per part d’altres administracions.

El pla presentat aquest dimarts té tres eixos: ajudes directes, bonificacions i tributs que es deixaran de cobrar. Entre aquestes darrers, Monràs ha posat d’exemple que els bars i restaurants que tinguin terrasses no pagaran la taxa durant el que queda d’any i tampoc es cobrarà la taxa de recollida de paper i cartró comercial.

La primera tinenta d’alcaldia, Mireia Dionisio, ha detallat alguns dels punts del pla, com les ajudes puntuals directes a famílies i persones afectades per la crisi de la Covid-19 que seran de 180 euros per a les famílies d’un o dos membres i de 250 per les que siguin més de dos.

També augmentaran els supòsits per rebre subvencions en l’impost de bens immobles (IBI) per ampliar el número de persones destinatàries d’aquesta ajuda municipal.

S’ampliaran els supòsits de la subvenció municipal pel pagament del lloguer, passant de 100 a 150 euros d’ajuda, tenint en compte només el criteri de renda i traient el topall de l’edat, per ampliar el número de persones destinatàries. I s’establirà un nou supòsit per protegir a les persones que han estat afectades econòmicament pel COVID-19.

S’establirà una ajuda complementària amb les ajudes de lloguer que pugui treure la Generalitat i l’estat pel mateix concepte, de fins a 150 euros al mes,  i la xifra estarà en funció de l’atorgament de la Generalitat i l’estat, fins a complementar com a màxim l’import de lloguer mensual.

Els comerços i serveis que hagin aturat la seva activitat durant l’estat d’alarma rebran un ajut 200 euros i de 100 euros si es tracta d’una activitat no suspesa i no essencial que hagi vist reduït els seus ingressos en 50%.3

El pla també preveu l’increment de contractació de persones en el plans d’ocupació municipal, o ajudes al sector empresarial per a la contractació de persones en atur, entre d’altres.

El segon tinent d’alcalde i portaveu de Podem, Xavier Buzón, ha explicat que el pla també preveu la creació d’una oficina per canalitzar totes les consultes o peticions d’informació que aquest pla i la Covid-19 pugui generar. Comptarà amb un personal específic i un telèfon directe per a consultes.

Buzón també ha anunciat un pla de dinamització comercial i una reformulació del pla d’inversions per potenciar les que tinguin un major impacte en l’ocupació.

L’alcalde ha afirmat que ha escoltat totes les propostes de la resta de grups municipals tot i que ha puntualitzat que “per algunes encara no es el moment perquè s’hauran de modelar en les properes setmanes o mesos”.

Monràs ha apel·lat “a la responsabilitat de tots els grups”, ha posat de relleu que no hi ha hagut grans discrepàncies, però ha advertit que: “No podem esperar a reunions interminables ni documents amb 50 fulls que no acabaríem d’aprovar ni al mes d’agost”. I ha conclòs que: “el conjunt de grups haurien de veure reflectides les seves propostes”.

S’ha mostrat molt crític amb la política de la Unió Europea per fer front als efectes socials de la pandèmia. “És molt greu actuar com actua la Unió Europea. És el moment de mirar els indicadors macrosocials i no els indicadors macroeconòmics”.

I també ha criticat amb duresa la gestió de la Generalitat afirmant que l’Ajuntament ha hagut d’assumir despesa que no és de la seva competència com comprar material per a l’hospital i les residències “per la manca de resposta de l’administració competent“. Afegia a tall d’exemple: “Quin material ha arribat a l’hospital de Mollet? Zero!”.

I es pregunta “com és possible que la Generalitat ens demani de comprar material informàtic per als alumnes? Haurem de repassar la llista de greuges amb serenor”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 207 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't