Montornès va homenatjar dijous els veïns morts o desapareguts a la Guerra Civil i als camps del nazisme. La trobada es va fer al davant de la placa de record amb els noms de les 13 persones que hi ha al cementiri municipal i que ha estat renovada recentment.
Durant l’acte, es va llegir el manifest subscrit per l’entitat Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. L’alcalde, José A. Montero, amb diversos regidors i regidores de l’Ajuntament, va fer una ofrena floral al davant de la placa.
També es va llegir un text sobre l’arribada al camp de Mauthausen de l’escriptor i supervivent, Joaquim Amat-Piniella, i es van recordar els noms i les biografies de les persones desaparegudes.
La trobada també va comptar amb una actuació musical a càrrec d’Oscar Jun Martínez, alumne de piano de l’Escola Municipal de Música, Dansa i Aula de Teatre.
L’1 de novembre de 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Resolució 60/7 per designar el 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.
La data commemora l’alliberament d’Auschwitz-Birkenau i té per objectiu honorar les víctimes de l’Holocaust i de la persecució nazi. La mateixa resolució dona suport al desenvolupament de programes educatius per recordar l’Holocaust i prevenir futurs genocidis.
La memoria històrica a Montornès
A més de la recent renovació de la placa instal·lada al cementiri municipal, l’any 2018 es va inaugurar el monument Memòria Històrica, creat per l’artista Josep Plandiura, a la plaça de la República. Al costat hi ha un faristol que conté els mateixos noms que hi ha a la placa del cementiri.
El 14 d’abril de l’any passat es van col·locar les tres pedres Stolpersteine al mateix emplaçament, amb les dades dels tres montornesencs assassinats als camps d’extermini.
{{ comment.text }}