Mor als 51 anys el periodista Carles Capdevila

Director fundador del diari ‘Ara’ també havia estat articulista a EL 9 NOU. L’any 2007 va rebre el premi Gual Permanent

Casat i pare de quatre fills, va convertir la seva condició de pare i la seva experiència en l’educació en un dels seus temes de capçalera. Va ser tota una referència per a milers de pares i educadors. El càncer que li van detectar l’estiu de l’any 2015, quan acabava de fer els 50 anys, va ser un dur revés.

La manera com ho va afrontar, parlant-ne obertament i amb optimisme, el van convertir en un exemple per a milers de persones que pateixen la malaltia. I també per al personal mèdic, sobretot les infermeres, les persones que cuiden els altres, a qui ha dedicat articles i conferències. Era capaç de riure’s i fer riure de tot. Del càncer encara no, “però sí de les situacions que se’n deriven”, deia a L’Atlàntida la setmana passada.

Vinculat amb EL 9 NOU

En la seva carrera a la premsa escrita va ser articulista a EL 9 NOU durant 20 anys, 15 d’ells a la contraportada del diari dels divendres. Primer a l’Extra, un suplement, parlant de Barcelonades i posteriorment ocupant ja la contraportada del diari a el Forat, l’article gran que els lectors del Vallès Oriental van poder llegir fins que Capdevila va assumir la direcció del diari Ara, que s’acabava de crear.

Capdevila l'any 2007 quan va rebre el premi Gual Permanent / Ramon Ferrandis

Capdevila l’any 2007 quan va rebre el premi Gual Permanent / Ramon Ferrandis

A més, Carles Capdevila va ser jurat en diverses edicions del premi literari Jaume Maspons i Safont, organitzat per EL 9 NOU, l’Associació Cultural de Granollers i la llibreria La Gralla per recordar a qui va ser cap de cultura i esports de l’edició del Vallès Oriental d’aquest bitsetmanari. L’any 2007, va rebre el premi Gual Permanent, impulsat també per EL 9 NOU, en reconeixement a la tasca professional vinculada amb el món de l’humor i la sàtira.

Després d’iniciar-se a Ràdio Pista, als Hostalets de Balenyà (Osona), va optar per la premsa escrita: com a cap de societat del diari Avui (1989-1990), corresponsal a Nova York del diari Sport (1992-1994) i articulista a El Periódico i l’Avui. Més endavant, va liderar els primers anys del diari Ara.

A la televisió va ser, entre d’altres, creador i director de l’APM (2004-2008), del programa Qui els va parir (2008) i col·laborador dels programes Divendres i Matins de TV3. A la ràdio se’l recorda pels programes Eduqueu les criatures i Alguna Pregunta Més, tots dos a Catalunya Ràdio.

La seva producció literària també és important. Va debutar amb el llibre Nova York a la Catalana; i és autor també de Criatura i companyia; Entendre el món: converses amb 11 pensadors contemporanis; Educar millor: 11 converses per acompanyar famílies i mestres. I el més recent: La vida que aprenc, un recull d’articles del qual se’n va fer un fart de firmar la setmana passada a L’Atlàntida.

Relator de la festa major de Granollers

L’any 2003 Carles Capdevila va ser el relator de la festa major de Granollers. Va fer el relat de la festa de Blancs i Blaus acompanyat de la seva dona, la periodista Eva Piquer, i els seus fills aleshores petits.

Documents

Aquest és l’últim article que Capdevila va publicar a l’Ara (27/05/17). Portava per títol Diguem-nos coses boniques.

Vídeo amb el discurs que va adreçar als treballadors de l’Ara el dia que s’acomiadava com a director. S’ha convertit ja en una lliçó de periodisme.

I el discurs del dia que va recollir el Premi Nacional de Periodisme.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 503 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't