Maria Fortuny, coneguda com la iaia Maria, de Cardedeu, ha mort aquest dimarts als 100 anys d’edat. Ella ha fet possible que es continuï elaborat ratafia de Can Palé, amb la mateixa recepta que ella va aprendre de la seva avia, Rosa Jubany i que data del segle XIX.
Quan era petita, Maria Fortuny acompanyava a la seva àvia a buscar les herbes per fer la ratafia als boscos de Can Morató o Can Montells o a alguna casa coneguda. Des de ja fa un temps, però, la iaia Maria ja tenia el seu propi jardí a casa, amb les plantes necessàries per fer la ratafia seguint la recepta de Can Palé.
La recepta de ratafia s’ha anat donant a conèixer en eks tallers que des de fa mes de 15 anys es fan al Museu Arxiu Tomàs Balvey. També en les trobades que familiars i amics feien a casa seva i que han permès que molta gent del poble faci ratafia a casa seva. Per reconèixer aquesta tasca, el Museu li va fer entrega del premi honorífic Tomàs Balvey l’any 2016.
En un comunicat, l’Ajuntament ha traslladat el condol a la família i amistats.
{{ comment.text }}