Natàlia Garcia Giralt: La gent amb covid persistent et diu: “És com si hagués envellit 20 anys”

Natàlia Garcia Queralt, biòloga i investigadora de l’Hospital del Mar

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Natàlia Garcia Giralt, de 48 anys, dirigeix un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) amb la balneoteràpia a Caldes de Montbui com a resposta a la covid persistent.

Què és la covid persistent?
Són seqüeles a llarg termini després d’haver passat la malaltia de la covid. Els pacients passen una covid més o menys severa i al cap de quatre o cinc setmanes continuen amb una simptomatologia molt diversa que els afecta la qualitat de vida. En anglès s’està coneixent per long covid.

Com pot sospitar algú que té covid persistent?
Quan passes un constipat, per exemple, tu continues fent la teva vida normal. Doncs hi ha certes persones que després de passar la covid no acaben de remuntar, no se’n surten. El típic símptoma postcovid és la fatiga crònica, tenir cefalees, dolors musculars, articulars, símptomes neurològics com parestèsies, trastorns del son, depressió, ansietat, faltes de concentració, problemes musculo-esquelètics… Són gent que no es troben els mateixos d’abans d’haver passat la covid. La gent amb covid persistent et diu: “És con si hagués envellit 20 anys.” Des que l’estic estudiant he tingut contacte amb molts pacients i alguns estan desesperats.

Entenc que tot just s’està estudiant la covid persistent, però semblaria que afecta més les dones?
Sí, a les dones postmenopàusiques, però això només és una avaluació molt inicial, gairebé una intuïció. Per això fem l’estudi, per establir també quin és el target dels nostres pacients. Però sí que es veritat que estem veient més dones que homes. De nens no en trobem amb postcovid, joves costa una mica i el que trobem sobretot són adults, però perquè la covid que han passat va ser molt més severa, van estar més temps ingressats en un hospital o en un llit. Quan has passat un mes a l’UCI, quan t’aixeques no pots anar a córrer una marató, oi?

Com van arribar fins a la balneoteràpia?
Va ser iniciativa de l’Ajuntament de Caldes. Van encarregar un estudi previ a la Universitat Politècnica (UPC) amb la balneoteràpia com a opció per a la covid persistent. A partir d’aquest estudi de l’UPC hem dissenyat un projecte pilot per tractar pacients amb aigües termals.

I en què consistiran aquests tractaments termals?
Hi ha tot un protocol, amb sessions informatives, uns exercicis previs i una sèrie d’opcions tres cops a la setmana durant quatre setmanes. En total seran 12 sessions, en dies alterns. Se’ls faran sessions de relaxació, dutxa de raigs, dutxa circular, repòs, exercicis concrets, estiraments… El experts de les Termes Victòria són els que dirigeixen aquestes sessions.

Teniu experiències prèvies en què la balneoteràpia s’hagi fet servir per tractar de curar malalties?
No. Estic en el Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’IMIM i tenim molta experiència en aquesta especialitat. Per exemple, som experts en dones amb càncer de mama a qui se’ls ha donat inhibidors d’aromatasa i tenen efectes secundaris a nivell musculoesquelètic. El que aconseguim amb la balneoteràpia serà molt nou perquè les persones amb covid persistent no tenen un tractament protocol·litzat i establert, se’ls fa el que es pot, diguem-ho així. Des de temps pretèrits, és conegut l’efecte beneficiós de les termes, estudiem també si pot ajudar als pacients amb covid persistent i la seva qualitat de vida. I és un estudi científic: si ja en sabéssim el resultat jo podria marxar cap a casa i tots contents [riu de tot cor].

Ja han trobat el centenar de voluntaris que buscaven per a l’estudi?
En tenim molts, la veritat és que ha anat superràpid. Jo no era conscient de com de malament ho està passant la gent amb covid persistent. Hem passat l’època covid i ara entrem en l’època postcovid i sortiran moltes coses. No som conscients del que sortirà.

Natàlia Garcia Giralt, investigadora de l’Hospital del Mar / IMIM

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 289 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't