Neus Pons: “La UVic és una universitat amb voluntat de servei públic”

Neus Pons Pena (Valls, 1959), és la directora d’UGranollers, el campus de la Universitat de Vic, que es posarà en marxa el curs vinent amb dos graus de la Facultat d’Empresa i Comunicació a l’edifici de l’antic CTUG, a Roca Umbert.


El 9 Nou
28/06/2016

A Roca Umbert, hi haurà un grau d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE) i un de Màrqueting i Comunicació Empresarial. També s’impartirà un cicle formatiu de grau superior de Màrqueting i Publicitat. Pons ha treballat a la Universitat Ramon Llull, la Pompeu Fabra i la UAB i compaginarà la feina amb la Formació Contínua de la mateixa universitat a Barcelona.

Per què han decidit implantar-se a Granollers?
La voluntat de la UVic és el desplegament en el territori de la Catalunya central i, dins d’aquest dibuix, hi ha diversos eixos. L’eix de la C-17 o l’eix transversal. L’apropament cap a l’àrea metropolitana és la zona de Granollers, una àrea industrial que és molt més gran i amb tot un altre tipus d’empreses i organitzacions.

Com els han rebut?
Tot han estat facilitats. És un projecte que la ciutat es creu, tot i que construir-lo serà complex perquè és molt innovador. El cicle formatiu es fa en formació dual. Vol dir que no només hem de trobar alumnat, sinó també empreses i organitzacions que acullin una part de la formació. I en el cas dels graus, la primera aposta ha estat per un format part-time, en horari de tarda, que permeti fer pràctiques als matins. Està pensat per a una bona inserció laboral i per aprofitar tots els programes de pràctiques de la universitat. Però també per gent que està treballant i vulgui personalitzar els seus itineraris en un format més flexible.

Per què aquests cicles i aquests graus?
Pensàvem en un perfil d’alumnes més professionals, mentre que a Vic estan pensats més per a persones que acaben de fer el Batxillerat. El cicle de Màrqueting no es feia aquí i pensem que és molt necessari. I pel que fa al futur grau d’Enginyeria i de l’Automoció, hi ha el circuit i un clúster del motor. I l’emprenedoria i economia digital, de fet, la tenim integrada de manera transversal. Treballem amb centres de recerca tot el que és emprenedoria científica. També un postgrau molt consolidat en què ens ve gent de l’àmbit internacional i una unitat d’emprenedoria amb un petit viver d’empreses dins de la mateixa universitat.

Alguns han criticat que s’hagi fet un conveni amb una universitat privada.
La UVic és una universitat amb voluntat de servei públic i, a més, està vetllada pel mateix sistema públic, no només la Generalitat, sinó els ajuntaments que formen part del patronat. És una mica diferent d’altres universitats privades en què el sistema públic no intervé per res. Això és una primera garantia de vetllar per la transparència perquè tothom, en el patronat i en el rendiment de comptes, veu exactament com funciona. I seguim la preinscripció pública. La persona que s’apunta aquí entra en la mateixa bossa que les altres universitats públiques.

Quins són els preus?
Els graus costen 84,55 euros per crèdit i cada curs té 60 crèdits. El cicle té una matrícula de 500 euros i 10 mensualitats de 310 euros.

Més que en els centres públics.
Probablement, pel que gaudeix la persona, tampoc és tant perquè la universitat ha mirat que hi hagi una bona política de beques. Tenim un programa de beques que es diuen Beques Sí-Sí. Tenim bastants estudiants de grau que són, a més, persones brillants perquè tot el grau, el passen, en paral·lel, treballant en una empresa. També hi ha les beques generals. I la UVic fa una aportació d’uns 250.000 euros a beques, generats amb recursos de la mateixa universitat. Cal mirar la política de preus d’una manera acurada, però pensem que la nostra universitat intenta que totes les persones que hi vulguin accedir tinguin mecanismes per fer-ho.

El diferencial amb els instituts públics és gran…
Però hem d’explicar per què. Quan aquestes persones entren a estudiar aquest cicle, el fan en format dual i, per tant, tenen garantit que una part de la formació la fan dins de l’empresa i, a part, gaudeixen de tots els serveis de la mateixa universitat; les unitats d’emprenedoria, el servei de carreres professionals, descomptes en la formació contínua… I tenim dissenyades passarel·les perquè després puguin continuar dins les carreres universitàries amb convalidacions, itineraris ja fets… Els països que funcionen són els que tenen un nivell important de formació professional.

Com va el ritme de preinscripció?
En el cas dels cicles, ja tenim gent matriculada. Al voltant d’unes 15 persones. I en el cas dels graus, tenim persones interessades i estem en procés de fer entrevistes. En què es concretarà? És difícil de preveure en aquest primer curs. Però per nosaltres aquest és un projecte de futur.

La manca de matrícula pot posar en risc l’obertura?
No tenim a sobre la taula un mínim de persones. La voluntat és que pugui començar i que ho faci amb un grup raonable. Però ho hem d’acabar d’estructurar bé perquè anem fent uns itineraris molt personalitzats.

Quin perfil tenen les persones que s’hi han interessat?
Per al cicle formatiu, persones que tenien molt clar que volien fer temes de màrqueting. Gent jove. En el cas del grau d’ADE, que ha tingut molta més sol·licitud que el de màrqueting, té un perfil molt variat. Hi ha molta gent que ha fet un grau i es planteja un doble grau. Pensem que quan fem el grau d’Emprenedoria i Economia Digital, que és una cosa molt transversal, tindrà molt bona acollida en l’àmbit de Granollers perquè té un potencial molt més gran que el propi entorn de Vic. Igual que nosaltres anem a munt i avall, la gent de l’entorn d’allà ha de poder venir cap aquí. I encara més els d’Enginyeria de l’Automoció

Amb quantes empreses han contactat?
Ho estem fent amb l’ajuda de Granollers Mercat, que té una base de dades molt gran. A algunes els hem enviat informació, en altres estem en un programa de visites. També amb la patronal UEI.

Quin grau d’inserció laboral tenen?
Molt alt. En el cas d’ADE, amb dades de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) el grau d’inserció supera el 90%. De fet, el 83% al cap de tres mesos i el 100% al cap d’un any.

Quin personal aportarà la UVic a Granollers?
Una persona de suport de la universitat en la gestió del dia a dia, i l’Ajuntament hi posa el servei de l’edifici. També tenim moltes ganes de fer formació contínua amb programes executius, els divendres i dissabtes a Can Muntanyola. I probablement, a un any vista, una edició del màster d’Administració i direcció d’Empreses.

I professors?
El grau el farem amb el mateix professorat que ja tenim, que es desplaçarà. En el cas dels cicles, tenim oberta convocatòria perquè és un cicle nou que no tenim a Vic.

El curs vinent faran un cicle de producció audiovisual. Per què no s’han plantejat fer un grau?
De moment, no hem pensat en el grau, però sí en el cicle, perquè pensàvem que l’entorn que tenim a Roca Umbert es presta molt que sigui un cicle que pugui conviure de manera transversal amb molts dels projectes que es fan aquí.

Com prepararan les aules al CTUG?
Les aules han de ser com si fossin una prolongació de l’edifici de Vic. Tota la imatge ha de ser com la d’allà. I a Can Muntanyola, pensem que tal com està ara, per fer-hi activitat de formació contínua aquest primer any, ja està en condicions. És clar que hem de posar cartells a l’edifici perquè és molt important que la gent que vagi per aquí vegi el nom UGranollers. Sobretot pels pares, és important que vegin físicament on aniran els seus fills a estudiar.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 194 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't