Obre a Granollers una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

El centre, inaugurat pel conseller Campuzano, atendrà víctimes del Vallès Oriental i les seves famílies

El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert aquest febrer a Granollers una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies.

El de Granollers és el cinquè servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Lleida, Terrassa i la Seu d’Urgell. El Departament de Drets Socials continuarà obrint Barnahus per comptar amb un total de 13 a tot Catalunya. Així, a banda dels centres que ja estan actius, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, va inaugurar el passat 27 de febrer a Granollers la nova Barnahus, que està situada al carrer Isabel de Villena. Aquest servei atendrà infants i adolescents del Vallès Oriental que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies.

Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus disposa de dues sales d’espera equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes adequades per a nens i nenes; dues sales per a entrevistar i atendre a les víctimes adolescents o famílies; una sala d’exploració forense; una sala d’observació per veure les entrevistes forenses; una sala d’exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres. També disposa d’un espai de realitat virtual immersiva i d’una sala destinada a l’acompanyament terapèutic amb gossos.

Model d’atenció integral

Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir “casa de nens” en islandès). Es tracta d’un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens.

Aquests tipus de centres disposen, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent del Vallès Oriental que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

L’equip professional que treballarà a la Barnahus està format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i dues administratives. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres.

Sala de realitat virtual immersiva de la Barnahus de Granollers | Departament de Drets Socials

En el decurs de la inauguració del centre de Granollers, el conseller Campuzano va destacar que la implantació de Barnahus arreu del país és un projecte transversal i prioritari pel Govern i que Catalunya és capdavantera en l’adopció d’aquest model. “Som pioners. Amb la xarxa de Barnahus, Catalunya és referent al sud d’Europa en l’abordatge de la violència sexual contra la infància”, va afegir el conseller.

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 107 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't