Oriol Comas: “Granollers’ és una paraula coneguda en el món del joc”

Fa 10 anys, el director de l’Ascensió, Enric Brufau, i l’expert en jocs de taula Oriol Comas van tenir una feliç idea que avui és un dels èxits assegurats de la Fira. Comas avalua per a EL 9 NOU l’evolució i les claus de l’èxit de la mostra Jugar x Jugar en la seva primera dècada d’existència.


El 9 Nou
06/05/2016

Com es va gestar la idea d’organitzar una fira de jocs dins de l’Ascensió?
Va sorgir d’una trobada amb l’Enric Brufau, que feia molt poc que era el director de la Fira i amb qui ens havíem conegut feia poc, a Granollers. Vam parlar de noves possibilitats, de nous espais de participació. I entre les seves idees i la meva especialització, va néixer Jugar x Jugar.

Com va ser aquella primera edició?
Per part de tothom hi havia la sensació que estàvem fent una cosa nova. Jugar x Jugar és la primera fira d’aquestes característiques que es va fer a l’Estat espanyol; aquell mateix any va començar la de Còrdova i un parell d’anys abans havia començat la de Tona, però la idea de posar una fira de jocs dins d’una fira comarcal era totalment nova. No teníem por però sí que hi havia la incògnita de com podria anar.

I va anar bé.
Sí. L’experiència de la gent que juguem és que, quan proposes a algú que jugui, al cap d’una estona ho està fent. Aquest és el secret de l’èxit de la mostra.

Què és avui Jugar x Jugar?
En 10 anys hem aconseguit que Granollers sigui una paraula coneguda dins del món de joc. Hem convidat grans autors de primera fila mundial que, després de passar per aquí, han explicat a tot arreu que a la vora de Barcelona hi ha una ciutat amb una fira de jocs on molta gent s’ho passa molt bé. I aquest renom també ens ha arribat gràcies al concurs de creació de jocs; per mi, és el segon més important del món, només darrere del de Boulogne-Billancourt, a França, que fa més de 35 anys que funciona i en el qual ens vam inspirar per crear el nostre. Enguany, per cert, seré membre del jurat d’aquest concurs francès.

Què és el que fa important el concurs Ciutat de Granollers?
El fet que la gent reconeix la bona organització, que els jocs finalistes tenen feedback, que el jurat té prestigi i que guanyar o ser finalista és una excel·lent targeta de visita de cara a les editorials. Cada any fem un extens dossier dels jocs finalistes i, amb el permís dels autors, l’enviem a les editorials: dels 84 jocs finalistes d’aquests 10 anys, 22 han estat editats.

Qui es beneficia més del Jugar x Jugar: les botigues, els autors, les editorials o el públic?
Que l’Ajuntament de Granollers faci aquesta proposta d’“incorporeu el joc a la vostra vida perquè us ho passareu molt bé i sereu més feliços” té en el públic el gran beneficiat. A banda, naturalment, se’n beneficien els autors perquè poden mostrar el que fan, les editorials perquè promocionen el seu catàleg, les botigues perquè venen jocs, etc. Aquest any, per exemple, l’editorial francesa Asmodée ha triat Granollers per presentar Cortex, un joc novíssim encara inèdit.

Què li agradaria que fos Jugar x Jugar d’aquí a 10 anys?
M’agradaria que Jugar x Jugar continués tan bé com fins ara. I m’agradaria que el joc sortís dels límits del parc firal i s’escampés per la ciutat de Granollers.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 102 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't