Reduir la població de coloms és una de les feines pendents que té Palautordera. Fa anys que l’Ajuntament detecta un augment progressiu de les plagues i des de finals de l’any passat ha activat una campanya per controlar els exemplars d’aquesta espècie al municipi. “Són un problema de neteja important. Generen brutícia, encara que de moment no comporten cap risc sanitari”, argumenta el regidor de Medi Ambient, Enric Pousa.
És una campanya amb continuïtat en el temps i té un precedent clar: des del 2012 l’Ajuntament fa captures de coloms per reduir-ne la població. Aquest gener s’han començat a substituir les xarxes que impedeixen als coloms niar a les cavitats dels plàtans i alhora s’estan fent captures controlades de coloms als terrats d’alguns edificis. “Els coloms queden atrapats en unes gàbies. Les tenim a l’església i a l’ajuntament. Estem estudiant de posar-ne una al Centre de Suport Social”, explica Enric Pousa.
Les captures s’han fet de manera intermitent i controlada durant els últims anys. Les primeres es van fer el 2012 i el 2013, en què en van atrapar 1.000 i 500. Les últimes són del 2017 i el 2018, amb uns dos-cents coloms capturats per any amb l’objectiu de mantenir una població de coloms baixa. De l’actual campanya encara no hi ha dades. Les mesures aniran acompanyades d’un pla sensibilització per evitar que la població alimenti aquests animals.
El biòleg Pere Alzina assenyala que els coloms s’estableixen a Palautordera, en bona mesura, per la proximitat de camps i granges. “Les altes temperatures, l’aportació deliberada o voluntària d’aliments i l’absència de depredadors han contribuït a augmentar les plagues”, diu Alzina, i afegeix que la població de coloms creix anualment un 15%.
{{ comment.text }}