La creació de la marca Productes de Palou l’any 2013 i l’impuls d’accions per potenciar les activitats agràries existents o atreure’n de noves han contribuït a preservar el sector primari en aquest àmbit de 300 hectàrees al sud de Granollers que, segons l’Ajuntament, “pot esdevenir un rebost de primer ordre per a Granollers i l’entorn metropolità”.
La marca aplega, ara, 16 productors, la majoria dels quals amb una dedicació professional al sector agrari. Un estudi fet l’any 2012 identifica a tot el terme municipal 50 activitats agràries oficialment actives. D’aquestes, però, només vuit es podien considerar professionals.
Actualment, hi ha a Palou activitats del sector primari que no existien fa una dècada. Quatre s’han instal·lat amb la intervenció directa de l’Ajuntament: Can Pep Julià, que fa producció de pollastre ecològic; els Bardissots, que elaboren vi amb una varietat de raïm pròpia de la zona; Caseus Afinadors, que enguany han començat a produir un formatge fet amb llet de la granja de Can Ventosa, i Cal Tabaquet, un projecte d’horta iniciat a Lliçà de Vall i que ha començat a treballar camps a Palou.

El projecte el va iniciar Josep Brunés fa una dotzena d’anys. Amb la Núria Cirera, que tenia família a Palou, es van interessar per aquesta zona. “Vam poder trobar uns camps i començar a treballar-hi”, explica ella, que assegura que “sobretot a Granollers, Palou està ben vist”. Però “la clau és tenir un bon producte. Hem intentat fer bastant la nostra marca” per donar-se a conèixer, explica Cirera. A Palou, fan horta variada de temporada, llegums de varietats antigues i carbassa amb una producció ecològica certificada des de l’any passat. També tenen alguns camps de secà on fan cereal (ordi o civada) i llavor per a ells.
A Productes de Palou, s’hi han afegit un parell de projectes nous més situats a l’entorn de Palou i que també fan servir la marca: el d’apicultura Mel l’Abella Reina i l’Horta de la Tuka, que produeixen horta variada i mel. Completen la llista Can Mariné (ous), Fem Horting (serveis relacionats amb el camp), Francesc Xavier Tor (llegums), la Granja Ventosa (llet de venda directa), Jaume Guinart (llegums), Jordi Pratginestós (horta variada), Pere Fíguls (horta), SAT Can Pla (llegums), SAT Palou (llegums) i Vicenç Vergés (llet i derivats).
“No sabem què hauria passat a Palou en els darrers anys si no s’hagués intervingut des de l’Ajuntament per intentar dinamitzar l’activitat agrària però podem afirmar que ara hi ha diverses activitats noves que s’hi han instal·lat amb el nostre suport actiu”, assegura Gemma Giménez, regidora de Promoció Econòmica. “Estem convençuts que cal preservar i dinamitzar aquest paratge perquè contribueix al desenvolupament local, a la diversificació de l’activitat econòmica, a la sobirania alimentària i reforça la identitat local. A més, aporta diversitat paisatgística i conté valors naturals molt remarcables en el context metropolità on està”, afegeix.
Des de 2013, l’Ajuntament ha obert cinc convocatòries d’ajudes per a la producció i comercialització de productes de Palou on s’han destinat més de 67.000 euros. Aquesta primavera hi ha programada una sisena convocatòria. A banda, s’han gestionat ajudes d’altres administracions que han permès desenvolupar accions de suport directe o indirecte. Per exemple, s’ha fet un inventari sobre la xarxa de reg, un estudi sobre la viabilitat de fer servir aigua regenerada per a l’ús agrícola o s’ha millorat la senyalització.
El mercat dels dissabtes a la plaça de la Corona, que va iniciar-se fa tot just cinc anys, s’ha convertit en un punt de promoció dels productes de Palou. Actualment, hi ha cinc productors que hi tenen presència en tres parades diferents: Cal Tabaquet (sota comanda també ven llet de Can Ventosa i formatge de Caseus), Can Pep Julià i l’Horta de la Tuka. Algun dissabte el mercat ha superat els 1.200 clients.
Un estand propi a l’Ascensió

Els productors de Palou tindran, per primer cop, un espai propi a la Fira de l’Ascensió del 26 al 29 de maig. Hi podran donar a conèixer els seus productes i, si ho volen, també comercialitzar-los. La fira fa una aposta per la sostenibilitat i l’economia verda i circular i l’alimentació i la producció agroecològica hi tindran un paper rellevant.
S’hi presentarà el nou formatge de Caseus, fet amb llet de Can Ventosa. Han arrencat amb una producció al mes i a l’estiu ampliaran l’espai de maduració de formatges, per poder incrementar la producció. Per ara, fan venda directa però més endavant el portaran a botigues.