EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Patel intensifica la seva vinculació social amb Osona i millora en tecnologia i sostenibilitat

L’empresa ha acordat una col·laboració amb la Fundació Sant Tomàs per possibilitar i millorar el desenvolupament i l’autonomia professional de joves amb discapacitat intel·lectual

El sector de l’alimentació és clau per al desenvolupament econòmic i social d’Osona i de Catalunya. De fet, la indústria alimentària, a cavall entre els sectors primari i transformador, ha estat un dels sectors essencials de l’economia durant la pandèmia; però a més a més, és un àmbit amb un alt grau d’innovació, qualitat i seguretat alimentària que fa que sigui de referència internacional. En aquest sentit, l’empresa Patel –dedicada a l’especejament de productes porcins a l’Esquirol– no n’és una excepció i no només està treballant en millores tecnològiques i de sostenibilitat, sinó que també està apostant per vincular-se socialment amb entitats de la comarca d’Osona.

Així, l’empresa ha acordat amb la Fundació Sant Tomàs col·laborar per possibilitar i millorar el desenvolupament i l’autonomia professional de joves amb discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, l’acord entre l’empresa i la fundació passa perquè tres joves desenvolupin tasques de jardineria a l’exterior de les instal·lacions. Des de la direcció de l’empresa asseguren a El 9 Món que “la tasca de la Fundació Sant Tomàs i dels seus joves és exemplar. Des de l’empresa hem de correspondre col·laborant i proporcionant oportunitats per al seu desenvolupament”.

Sant Tomàs és un grup d’entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre de la comarca d’Osona que treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats en el desenvolupament puguin millorar la seva qualitat de vida i tenir les mateixes oportunitats que la resta de la societat, i alhora també ofereix suport a les seves famílies. Al llarg del 2020 va atendre 1.941 persones i va prestar 2.352 serveis. Hi treballen 762 persones, 285 de les quals amb algun tipus de discapacitat, i ha inserit 103 persones a empreses. Compta amb més de 1.800 socis i 130 persones voluntàries.

Aquest és el segon acord de caràcter social de Patel amb organitzacions socials de la comarca d’Osona. Cal recordar que fa unes setmanes Patel va anunciar que s’incorporava com a Organització Impulsora Honorífica de la Fundació Impulsa per promoure l’accés a la formació professional a joves d’Osona.

Millores tecnològiques i sostenibles

El sector agroalimentari s’ha caracteritzat sempre per la seva estabilitat i escassa disrupció al llarg dels anys. No obstant això, formar part d’un grup agroalimentari de 43 empreses ha permès a Patel implementar millores en eficiència, tecnologia i sostenibilitat.

En l’àmbit tecnològic la companyia, per exemple, disposa d’un robot que analitza i controla minuciosament el PH de la carn de porc. Aquesta tecnologia és el resultat d’un ambiciós projecte de R+D+I. El robot realitza automàticament mesuraments de PH a cadascuna de les canals porcines. D’aquesta manera, es poden seleccionar de manera minuciosa per donar a cada pernil un destí concret en funció de les prioritats de cada client.
A més a més, s’ha desenvolupat un programari específic que permet, gràcies a la lectura del xip que incorpora cada porc, relacionar el PH amb tot el procés de criança que ha tingut l’animal des de la granja. Amb aquests progressos tecnològics l’empresa intensifica la seva traçabilitat i millora tot el procés digital de la cadena de valor: des de la granja fins a la sala de desfer. “L’eficiència i la millora tecnològica sempre ha estat a l’ADN de les empreses que formem part del Grup Vall Companys”, destaquen des de Patel.

De fet, des del grup agroalimentari del qual forma part Patel s’ha impulsat recentment un pla estratègic de sostenibilitat, el programa Penta, amb objectius de sostenibilitat amb horitzó 2030. Patel serà una de les empreses impulsores d’aquest programa que preveu una inversió de 90 milions d’euros per reduir les emissions de CO2 en un 35%, així com una inversió mínima de 132 milions d’euros en matèria d’I+D+i, entre d’altres mesures.

Programa Penta: cinc eixos 2030

El programa s’estructura sota cinc eixos estratègics que aborden 15 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Patel i el conjunt del grup agroalimentari Vall Companys volen aportar el seu gra de sorra per minimitzar els efectes de la crisi climàtica.

El primer dels eixos és el climàtic i de circularitat, amb el ja esmentat objectiu de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en un 35%, així com el consum d’aigua en un 10%. En aquest aspecte entraran en joc iniciatives com l’ús de fonts d’energia renovable, la renovació de la flota de vehicles per oferir una mobilitat sostenible o la promoció de la circularitat en totes les operacions.

En segon terme hi trobem els estàndards de benestar animal. En aquesta àrea, el Grup Vall Companys té el ferm propòsit de tenir el 100% de les seves granges auditades, així com reduir l’ús d’antibiòtics en animals en un 60%. Les mesures de bioseguretat i l’aplicació de programes preventius, per exemple amb productes nutricèutics, seran cabdals per a companyies com Patel.

El tercer punt de treball és de la gestió del talent i dels professionals que integren companyies com Patel i la resta de firmes del grup. En aquest camp, el programa Penta preveu una inversió de fins a 1,5 milions d’euros per seguir optimitzant la relació dels seus treballadors amb el grup a través de tecnologies de la informació. Es vol garantir una oferta laboral atractiva, segura, igualitària, respectuosa i amb un ambient saludable.

En quart lloc hi trobem els aspectes de qualitat, innovació i seguretat alimentària, on el Grup Vall Companys planteja una inversió mínima de 132 milions d’euros fins l’any 2030. Patel ha convertit les polítiques d’investigació i desenvolupament en un dels pilars bàsics del seu creixement els últims anys, i la companyia de l’Esquirol vol seguir innovant per oferir productes de màxima qualitat i que donin resposta a les necessitats canviants de la població.

L’últim eix que vertebra el programa Penta respon a les necessitats d’una gestió ètica i responsable. El grup comptarà amb el 100% de proveïdors de soja responsable, així com també amb el 100% de proveïdors sostenibles en tots els productes i serveis de cara al 2030. L’autogestió ètica dels recursos i una governança responsable seran plenament presents en el futur i present del grup agroalimentari.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't