La incertesa marcarà l’evolució econòmica dels propers mesos a tot el món, a Catalunya, i també al Vallès Oriental. La inflació, les variacions a l’alça dels tipus d’interès i la geopolítica marcaran la realitat en aquest 2023. El Vallès Oriental encara aquest escenari amb la fortalesa que li aporta la competitivitat que ha mostrat els últims anys. Així ho avancen les projeccions que la patronal Pimec-Vallès Oriental va presentar aquest dijous en una acte a Mollet.
El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de l’organització, Carles Mas, va exposar els factors més favorables per a la comarca. Destaca “la presència d’una gran oferta de sòl industrial”. També la “diversificació” de l’economia vallesana, “la més gran de Catalunya”. Tot i aquesta diversificació, també hi ha “especialitzacions i concentracions sectorials” en àmbits com la química, la fabricació de plàstics, el metall i la logística.
Pimes més rendibles
Un dels aspectes rellevants per a l’economia de la comarca és una rendibilitat de les petites i mitjanes empreses “per sobre de la mitjana de la pime catalana”. A més, són empreses amb més dimensió que la resta del país, un factor afegit de competitivitat.
La resistència de l’economia comarcal ja s’ha fet visible amb el fort creixement de l’ocupació durant el 2021. Ja llavors l’afiliació acumulada en les empreses del Vallès Oriental va superar clarament les que es registraven el 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. Durant aquest primer exercici postpandèmic, el valor afegit brut va créixer el 7,2%, amb un comportament positiu de la indústria (+9%) i els serveis (el principal sector a la comarca, +6,6%).
En la presentació de la jornada, el president del Gremi d’Instal·ladors i membre de l’executiva de Pimec-Vallès Oriental, Cristóbal del Caño, va remarcar, de nou, les necessitats de mà d’obra especialitzada en el seu i altres sectors productius.
{{ comment.text }}