A sis mesos de les eleccions, ERC és el partit amb més candidats designats

Les principals formacions polítiques ja han confirmat un centenar de caps de llista al conjunt de municipis

A sis mesos de la celebració de les properes eleccions municipals, el 28 de maig de l’any vinent, ERC és el partit que té, a hores d’ara, més candidats decidits i designats. En total, són 26, als quals es poden afegir aviat, com a mínim els actuals alcaldes de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, i de la Roca, Albert Gil. De fet, Gil ja va participar fa unes setmanes en una trobada amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Ginebra. En conjunt, els principals partits ja han decidit un centenar de caps de cartell.

Dels 14 alcaldes i alcaldesses que té actualment ERC, la majoria ja han confirmat que repetiran, tot i que els de Cardedeu, Enric Olivé, i Vallromanes, David Ricart, no repetiran. La de Montseny, Núria Masnou, figura encara en la llista dels que estan pendents de la decisió de l’assemblea local. ERC manté la confiança en els mateixos caps de llista de fa quatre anys que van assolir alcaldies tan rellevants com la Garriga, Caldes, Llinars o Lliçà de Vall.

El president d’ERC al Vallès Oriental, Oriol Ramon, explica que el partit preveu presentar-se als 39 municipis del Vallès Oriental i que, de fet, els candidats i candidates estan decidits, tot i que alguns depenen de la decisió de les assemblees. Ramon té clar que l’objectiu és revalidar el primer lloc en regidors i alcaldies que va aconseguir l’any 2019, quan va ser la primera força en vots. També créixer en determinades àrees. “L’independentisme d’esquerres ha de créixer en les àrees metropolitanes i la nostra àrea metropolitana la tenim identificada. Per això treballarem per convèncer la gent que la república pot ajudar a solucionar els seus problemes.”

La segona gran força política en caps de llista designats a la comarca és Junts, que ja n’ha fet públics un total de 22, inclosos els seus principals alcaldes, com Francesc Colomé, de les Franqueses; Raül Garcia, de Sant Celoni, o Jordi Xena, de Santa Maria de Palautordera. També Marc Uriach de Gualba. Joan Pons, de Vilalba Sasserra, està pendent de ser designat oficialment i els d’Aiguafreda, Miquel Parella, i Sant Esteve de Palautordera, Daniel Fernández, mantenen la incògnita sobre les seves intencions de repetir.

El president de Junts al Vallès Oriental, Raül Garcia, explica que hi ha candidats en vies de confirmació oficial tot i que encara hi ha al voltant de mitja dotzena de localitats en què la decisió encara està per decidir. Diu que la intenció del partit és arribar a fer llistes als 39 municipis del Vallès Oriental. Admet que “és difícil, però no impossible” “Al ritme que anem, crec que podrem arribar. Junts serà present a totes o pràcticament a totes les localitats.”

El PSC ajorna la decisió sobre les principals alcaldies

El PSC ha designat oficialment 18 caps de llista, inclosa Susana Tapia, candidata a la capital del Moianès. Entre els candidats anunciats hi ha els alcaldes de Parets, Francesc Juzgado, i Canovelles, Emilio Cordero. Però les cinc altres alcaldies, entre les quals hi ha les principals on governa, hauran d’esperar, tot i que ja es donen per segures les candidatures de Granollers, amb Alba Barnusell; Mollet, amb Mireia Dionisio; Montmeló, amb Pere Rodríguez, i la Llagosta, amb Óscar Sierra. També està pendent la continuïtat de Nacho Simón, a Lliçà d’Amunt.

El primer secretari del PSC al Vallès Oriental, Jonatan Martínez, diu que hi ha “algunes coses força avançades” i que les candidatures dels municipis on hi ha alcaldes o alcaldesses socialistes es presentaran a mitjan febrer. Diu que l’objectiu és “aconseguir fer més candidatures que l’any 2019” i també recuperar espai que els socialistes havien perdut els darrers anys. “Creiem que podem fer-ho”, diu Martínez.

Pel que fa a la resta de partits i coalicions, la d’En Comú Podem ja ha presentat un total de 14 candidats i candidates fruit de l’acord entre les dues formacions a nivell nacional. Aquest passat cap de setmana, ha presentat Yolanda Ojeda a Santa Maria de Martorelles, un municipi on va ser la força més votada en les eleccions del 2019. A aquests noms es podria afegir el de Marina Escribano, a Mollet, si arriba a bon port el pacte.

Ciutadans ha presentat ja 11 candidats, entre els quals els de Granollers i les Franqueses, que repetiran. A Mollet hi ha una cara nova, Xavier Munner, mentre que el president comarcal i regidor a Parets, Manuel Losada, manté la incògnita sobre la possibilitat que es torni a presentar.

La CUP, per la seva banda, només ha confirmat, oficialment, a Berta Castaño com a candidata a Figaró. El partit anuncia que el dia 5 presentarà la candidatura de Granollers a Roca Umbert.

Retorns destacats

Les eleccions de l’any vinent veuran la recuperació de caps de llista històrics que retornen a la primera fila, com Meritxell Budó, a la Garriga; Pere Pladevall, a Sant Feliu de Codines, o Joan Castaño, a Sant Celoni, que torna, aquesta vegada com a número 2 del PSC.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't