Caldes recupera la història d’un exiliat mort en un camp de concentració francès a Algèria

El llibre es presenta dijous a les 7 de la tarda a Can Rius explica la història de Joaquim Picanyol i Xalabarder i de la seva família

El 9 Nou
02/10/2023
Caldes de Montbui

Un llibre que es presentarà aquest dijous a les 7 de la tarda a la Sala Cuines de Can Rius recupera la història de Joaquim Picanyol i Xalabarder i de la seva família que es van haver d’exiliar de Caldes l’any 1939, després de la Guerra Civil. Joaquim Picanyol va morir l’any 1941 en un camp de concentració francès a Algèria.

El llibre es diu Mort i oblit a Djelfa. L’exili de Joaquim Picanyol i Xalabarder i família i és fruit de la recerca feta per Marta Barceló i Lupe Prades, exprofessores de l’institut Manolo Hugué.
La investigació va començar per una casualitat. El juny de l’any 2019, l’Arxiu Municipal de Caldes va rebre un correu electrònic de Tomás Andújar, periodista de l’Agència Efe, que demanava poder contactar amb un familiar o descendent d’una persona de la qual no estava del tot clar el seu cognom.

De fet, inicialment es buscava algú amb els cognoms Picauol Chalaverde. A partir d’aquí, l’arxiu va contactar amb Barceló i Prades, que, després de confirmar que la persona en qüestió era Joaquim Picañol i Xalabarder, van iniciar una recerca per diferents arxius i registres, tant de Catalunya com de França, per esbrinar qui era aquesta persona de la qual, fins llavors, no es tenia constància.

També es va contactar amb persones del municipi amb els dos mateixos cognoms i, finalment, gràcies a les xarxes socials es va aconseguir localitzar alguns dels descendents de la família que encara viuen a França, els quals desconeixien aquesta història dels seus avantpassats.

La recerca va permetre saber que l’exili va forçar la família a disgregar-se per diferents indrets de França i, en el cas de Joaquim Picanyol, va acabar en un camp de concentració a Algèria. El llibre, editat per l’Ajuntament, també explica la vida del seu avi, els seus pares i les germanes. En la presentació de dijous hi participaran les autores i l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté.

També una exposició

Paral·lelament al llibre, també s’ha preparat una exposició que permet resseguir l’evolució de la família Picañol de manera cronològica abans i després de l’exili a partir dels esdeveniments que passaven a Catalunya, Europa i la resta del món. Aquesta mostra s’inaugurarà dissabte vinent, durant la festa major de Caldes, i es podrà visitar al Museu Themalia fins al dia 7 de gener de l’any que ve.

LA PREGUNTA

Està d’acord que Brussel·les plantegi camps fora de la Unió Europea per deportar migrants?

En aquesta enquesta han votat 255 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't