L’Ajuntament de Canovelles preveu afrontar l’any vinent les obres necessàries per incrementar la pressió de l’aigua que arriba a les cases de Can Duran, a la part alta del municipi, i d’aquesta manera donar compliment a una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 14 de Barcelona que va donar-se a conèixer l’abril passat.
La resolució arribava després d’un llarg litigi que va iniciar-se amb les primeres reclamacions veïnals l’any 2006. El pressupost per al 2025, aprovat dimarts en un ple extraordinari, preveu una despesa d’un milió d’euros per tirar endavant la millora de la xarxa de distribució d’aigua a Can Duran. A la vegada, preveu ingressos amb contribucions especials del veïnat per finançar bona part de l’obra. Els comptes van ser aprovats amb els vots a favor de l’equip de govern del PSC. Vox, ERC i En Comú Podem es van abstenir, mentre que Tercera Edad en Acción hi va votar en contra.
El projecte de millora de la xarxa d’aigua de Can Duran fa incrementar el capítol d’inversions i també el global del pressupost municipal, que puja dels 17,7 milions d’aquest 2024 als 21,3 milions previstos per al 2025. També fan pujar el global del pressupost les subvencions que es preveu rebre de la Diputació i l’increment de la taxa de recollida de residus en compliment amb la normativa europea que obliga a equilibrar la despesa amb els ingressos.
A banda de les obres a Can Duran, el pressupost recull altres inversions com la compra de l’antic mercat d’alimentació del carrer Indústria (400.000 euros), la instal·lació de plaques fotovoltaiques i altres accions per fomentar les energies sostenibles (297.000 euros), la millora de l’enllumenat públic (169.000 euros), la renovació de la xarxa d’aigua (158.000 euros), la remodelació de l’edifici d’El Campanar (140.000 euros), la redacció d’un nou pla urbanístic (125.000 euros) i partides de 100.000 euros per a les pistes d’atletisme, per fer millores a Bellulla i per a l’adquisició d’un terreny que serveixi com a aparcament dissuasiu i que també pugui acollir el mercat setmanal dels diumenges.
La llista es completa amb dues obres més previstes per aquest 2024 i que estan en procés de licitació: la millora de la climatització del Teatre de Can Palots i la remodelació de l’illa que formen els carrers Molí de la Sal, Sant Eudald i Sant Jordi.
Eixos principals
Guillem Prat, regidor d’Hisenda, va parlar d’un pressupost que aposta per “millorar la cohesió social i la igualtat amb increments del 74% de les partides de relacions ciutadanes, del 52% de les d’igualtat i del 26% de les de gent gran”. També per “la sostenibilitat ambiental” amb partides com els 84.000 euros per fomentar el transport públic. I per “l’impuls del comerç i la dinamització econòmica” amb una pujada del 57% de la partida d’aquesta àrea.
Joan Tuset, regidor d’ERC, va celebrar que el govern hagi recollit “propostes sinceres i realistes” que els van fer arribar per als comptes de 2025. Va ressaltar l’increment de recursos per a les polítiques socials i feministes i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Va demanar, però, més polítiques d’habitatge: “Cada any proposem que l’Ajuntament compri habitatge per destinar-lo a les persones amb necessitats.”
María José Maqueda, d’En Comú Podem, va celebrar que el govern hagi inclòs partides que demanaven com les de la pista d’atletisme o la compra de l’edifici de l’antic mercat d’alimentació. Amb tot, va reclamar diners per a pressupostos participatius per al conjunt de la població o més recursos per al benestar animal.
Rafael Alcalde, regidor de Tercera Edad en Acción, va reclamar més partides per a la gent gran i bonificacions de l’IBI per a les persones d’aquest col·lectiu amb menys recursos econòmics.
{{ comment.text }}