Dures crítiques de Comuns i Junts al pacte PSC-PP a Lliçà d’Amunt

Els Comuns denuncien que afavoreix fer polítiques de dretes i Junts el titllen de pacte antinatura

Dos dels grups de l’oposició de Lliçà d’Amunt, En Comú Podem i Junts, han criticat amb duresa el pacte de govern firmat fa uns dies entre el PSC i el PP. Antonio Polo, dels Comuns, el segon grup de l’oposició, amb dos regidors, acusa l’alcalde, el socialista Ignasi Simón, de mirar sempre cap a la dreta.

“El pacte ja ve de lluny, la pregunta és per què el regidor assistia a la junta de govern al novembre tot i que no apareixia en l’acta de la reunió. No és cap sorpresa, al contrari de la política que fa el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que propicia un bloc d’esquerres, aquí Ignasi Simón sempre ha mirat cap a la dreta”, deia en una roda de premsa.

Polo insistia que tot plegat li fa “molta vergonya que un partit que es diu d’esquerres i progressista pacti amb la dreta radicalitzada”. El portaveu dels Comuns alertava de les polítiques que durà a terme el govern de coalició. “Ens preocupa la pujada massiva d’impostos sense pensar en la situació social i econòmica que vivim.”

I denunciava el que per a ell és una “política negacionista del canvi climàtic”, amb mesures com retallar els ajuts a la instal·lació de plaques solars i les bonificacions d’impostos als cotxes elèctrics o la modificació de l’ordenança de l’aigua aprovada en el darrer ple que, segons Polo, suprimeix l’obligació de la companyia Agbar d’augmentar un 2% cada any l’eficiència de la xarxa. El líder d’En Comú Podem recordava que “encara hi ha 60 quilòmetres de canonades d’uralita” i que una auditoria feta l’any 2018 “deia que l’eficiència de la xarxa era del 59%. Es perden quatre de cada 10 litres d’aigua per fuites o trencaments”.

Un poble d’esquerres

Antonio Polo posa de relleu que la gran majoria de Lliçà d’Amunt, un 75%, va optar per opcions d’esquerres. “Ens preocupa que aquest pacte creï desafecció política entre els electors del PSC, votants progressistes que ara veuen com el seu vot serveix per a un govern de coalició amb la dreta. Fem una crida als votants del PSC decebuts i els diem que des de l’esquerra continuarem exigint polítiques d’esquerres, ecologistes, feministes i socials.”

Sobre el fet que no fos possible un pacte entre el PSC i En Comú Podem, Polo té clar que “la primera opció sempre va ser el PP, ja es va comentar abans de les eleccions. Nosaltres li vam traslladar la voluntat de recompondre aliances del mandat 2015-2019, en què vam impulsar projectes com el pla agrari o el projecte de Can Malé. Però Simón confon la confiança i els gestos dels quals parla amb la submissió a les propostes del PSC sense negociar-les”. Va posar d’exemple la parcel·la de Mango a Can Montcau, que inicialment s’havia de dedicar a un espai d’oci “que hauria creat més llocs de treball”, però que el PSC hauria modificat per possibilitar la implantació d’una activitat logística “a petició de Mango, que, segons Polo, “provoca més contaminació i crea menys llocs de treball.

A la dreta del PSOE

En la mateixa roda de premsa, la diputada de Catalunya en Comú Podem Susana Segovia criticava el que qualifica de “tendència molt preocupant del PSC” de situar-se a la dreta del PSOE. “El PSOE treu la cara més socialista i valenta i a Catalunya és el contrari. Ho veiem en el PSC de Salvador Illa, que exigeix tres macroprojectes, com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el quart cinturó. S’ha optat per una economia del negoci i l’especulació. A Lliçà hi havia la possibilitat d’un govern progressista i, en canvi, envia un missatge preocupant als seus votants.”

Un pacte antinatura, segons Junts

Per la seva banda, el Grup Municipal de Junts, amb una sola regidora, ha emès un comunicat en què afirma que està “en contra dels pactes antinatura”. “Estem francament sorpresos de veure com un alcalde socialista amb 8 regidors, a qui només falta un per la majoria absoluta, opta per un pacte fix de govern amb qui és el seu màxim rival a l’Estat espanyol quan pot disposar de sis regidors de diversos grups per negociar acords concrets sense haver de recórrer a la dreta ni l’extrema dreta de què tant blasmen.”

Sobre la negativa a firmar un acord de govern amb el PSC, a la qual es referia Ignasi Simón quan va presentar l’acord amb el PP, el comunicat de Junts recorda que són partidaris d’un govern alternatiu a l’actual. “Hauria estat un engany i una incoherència als nostres electors que haguéssim fet el contrari del que dèiem”, tot i que afegeix: “Això no treia que s’hi poguessin establir acords en qüestions concretes, fruit de negociacions serioses que ni tan sols s’han procurat.”

El grup de Junts afirma que votarà a favor “de totes les propostes que siguin per millorar el poble” sense renunciar als seus principis. En aquest sentit, critica els increments d’impostos. “Ens agradaria poder votar a favor de les propostes de l’equip de govern, però no ho podem fer perquè van en la direcció oposada al moment en què vivim, com és l’exagerada pujada d’impostos que proposen.”

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't