El calendari del Parlament preveu que Illa sigui investit dijous a la tarda si no se suspèn el ple

La sessió es preveu que arrenqui dijous a les 10 del matí

El candidat del PSC, Salvador Illa, pot ser investit nou president de la Generalitat aquest dijous a la tarda, en un debat que se celebraria en un sol dia. Així ho contempla el calendari establert pel president del Parlament, Josep Rull, després que hagi proposat celebrar la sessió dijous a les 10 del matí.

Una previsió que només podria alterar una eventual detenció de l’expresident Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya. Junts ja ha demanat suspendre el debat si es dona aquest supòsit, i altres grups, com els Comuns, també s’hi han mostrat favorables.

En aquest cas, segons fonts parlamentàries, Rull podria ajornar-lo fixant una nova data o ‘sine die’, amb l’únic límit del 26 d’agost, quan finalitza el compte enrere de dos mesos.

El president del Parlament, Josep Rull, ha proposat formalment que el líder del PSC, Salvador Illa, sigui candidat a ser el nou president de la Generalitat, i que el debat d’investidura se celebri el dijous, 8 d’agost, a les 10 del matí. Serà la Diputació Permanent, convocada per aquest dimecres a les 10 del matí, l’òrgan que acabarà validant la proposta.

Segons fonts parlamentàries, la previsió és que el debat duri entre set i vuit hores. Arrencaria amb la intervenció inicial del candidat a la presidència -sense límit de temps-, que se substanciaria al matí. A la tarda vindrien les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i altre cop la rèplica del candidat.

Si el candidat decideix respondre un per un a cada grup parlamentari, però, la durada de ple podria allargar-se molt més perquè s’obriria una nova ronda de torns on cada grup tindria el mateix temps que Illa i sí que podria caldre fer-lo en dos dies. Aquesta serà, però, una decisió del mateix Illa.

En finalitzar el debat, tindrà lloc la primera votació, on és necessària majoria absoluta. Amb els escons del PSC, ERC i els Comuns, Illa disposa dels 68 dels 135 diputats necessaris per a ser investit president de la Generalitat en primera volta.

La suspensió del ple

Segons fonts parlamentàries, el president del Parlament podria arribar a suspendre el debat d’investidura si aquest no ha començat. Podria fer-ho fixant una nova data o sense fixar-la. L’únic límit temporal són els dos mesos del compte enrere per a la investidura.

No obstant això, en aquest últim supòsit, dos grups parlamentaris podrien forçar la convocatòria de la Diputació Permanent, l’encarregada de fixar els plens fora del període de sessions, és a dir, fins al 15 d’agost. A partir d’aquell dia seria potestat de la Junta de Portaveus.

LA PREGUNTA

Què creu que passarà si torna Puigdemont?

En aquesta enquesta han votat 236 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't