Eleccions al Parlament el 12 de maig

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat arran del veto a l’aprovació dels pressupostos al ple d’aquest dimecres

El 9 Nou
13/03/2024
Barcelona

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres en una compareixença institucional la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions per al proper 12 de maig.

És la seva resposta després que el ple de la cambra catalana hagi tombat a primera hora de la tarda el projecte de llei de pressupostos per al 2024 recolzant, amb 68 vots a favor i 67 en contra, les esmenes a la totalitat que havien presentat tots els grups de l’oposició excepte el PSC -i que d’acord amb el reglament es voten de manera conjunta.

De fet, el projecte de llei de pressupostos partia de l’acord entre ERC, ara mateix en solitari al govern, i el PSC. En el necessari tràmit parlamentari, però, els dos grups junts arribaven a 66 diputats i es quedaven a dos de la majoria absoluta.

Fracassades les negociacions amb el principal interlocutor a qui es buscava, En Comú Podem, aquest grup ha mantingut la seva esmena a la totalitat. La raó, com han anat repetint des del grup aquests últims dies, que el govern no havia anunciat formalment que no es tirarà endavant el complex d’oci Hard Rock, entre Vila-seca i Salou (Tarragonès), tot i que els pressupostos no hi feien cap referència.

Aquest mateix dijous, durant la sessió de matí del ple, la fins fa poc diputada de Junts i ara no adscrita Cristina Casol ha anunciat el suport als pressupostos, de manera que finalment que tot depenia d’un vot.

S’ha donat la circumstància que, si un cop acabat el debat, la presidenta del Parlament, Anna Erra, hagués tirat endavant la votació, el tràmit s’hauria salvat, perquè en aquell moment faltava un diputat de VOX a l’hemicicle. Davant d’això, però, la presidenta ha optat per posposar la votació fins a la represa del ple a la tarda.

Un cop aprovades les esmenes que deixaven sense efecte els pressupostos -formalment aquests han de ser retornats al Govern-, el propi president ha sol·licitat la retirada del segon punt de l’ordre del dia, que era el projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic que hi anava vinculat.

Acabat el ple, s’ha convocat d’urgència una reunió del Govern al Palau de la Generalitat, que ja era tot un indici de l’anunci que arribaria minuts després.

En la seva comparaixença, el president Aragonès ha estat especialment dur amb tots els grups que han tombat el tràmit dels pressupostos. “No és un bloqueig al govern de la Generalitat, sinó al conjunt de la ciutadania” i als pressupostos “mes expansius de la història de la Generalitat”, ha dit.

I ha enumerat totes les inversions previstes que ara quedaran suspeses i que s’havien previst en el projecte de llei, començant pels més de 1.000 milions per combatre la sequera, l’increment del 10% del pressupost d’Educació, els 1.400 milions d’euros més per al sistema de Salut, 1.200 milions per a polítiques d’habitatge o “el més alt de Cultura i llengua de tota la nostra història”, ha dit Aragonès.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 463 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't