Granollers apujarà impostos i taxes el 3,9% l’any que ve

La taxa d’escombraries s’incrementarà per sobre de la mitjana, fins al 6,1%

La majoria de govern del PSC a Granollers ha aprovat la modificació de les taxes i impostos per a l’any que ve amb un augment del 3,9%, tret de la taxa d’escombraries, que s’apujarà el 6,1%. El regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, ho justificava per la normativa europea que obligarà els ajuntaments a cobrir tot el cost del servei amb la taxa a partir del 2025. Junts, Primàries i PP es van abstenir, mentre que ERC i Vox hi van votar en contra.

Terrades va remarcar que l’augment del 3,9% en l’IBI suposarà una mitjana de 27 euros més per rebut, i el 6,1% en els residus, uns 10 euros més. I remarcava que la pressió fiscal a la ciutat és d’una mitjana de 472 euros per habitant i any i se situa a la franja mitjana baixa de l’Estat. Treia pit de la bona gestió econòmica dels darrers anys advertint que si no hagués estat així, els increments de l’any vinent haurien estat més elevats.

“Hem gestionat els recursos públics com si fossin els de les nostres cases”, va dir. També va posar de relleu que entre els anys 2013 i 2019 la pressió fiscal a la ciutat no va créixer i que els augments dels tributs en els darrers 10 anys han estat inferiors al de l’IPC. Així, va dir que l’IPC ha augmentat el 21,9%; les retribucions dels treballadors públics, el 16,6%, i la mitjana de la renda per càpita, el 20,9%, mentre que l’augment de l’IBI ha estat de només el 6,1%.

Núria Maynou, d’ERC, va incidir que el seu grup manté propostes que ja havia fet en les ordenances de l’any passat com desplegar el 50% de recàrrec en l’IBI dels pisos buits i aplicar bonificacions en l’impost a persones amb pocs recursos. També insistia en la proposta de crear noves taxes per als pisos d’ús turístic i l’anomenada taxa Amazon per a empreses de comerç electrònic que fan ús de l’espai públic. També celebrava que s’hagi avançat en la taxa de residus comercials i insistia que les taxes i impostos “han de tenir una orientació ideològica” amb elements com la tarifació social. Deia que el seu grup no s’oposa als augments, que considera “inevitables”, però va dir que cal posar de relleu el mal finançament de l’Estat amb els ajuntaments. I oferia al PSC la possibilitat “de treballar en uns pressupostos que responguin a les necessitats de la ciutadania”.

Josep Maria Noguera, de Junts, reconeixia que “per quadrar els pressupostos hi ha d’haver augments”. Es referia a l’augment del cost dels subministraments i dels salaris dels treballadors municipals i apuntava que cal posar en marxa una ponència per revisar els valors cadastrals, ja que la darrera valoració es va fer l’any 1998. En aquest sentit, Terrades anunciava que ja s’ha fet la petició, però que la revisió no que no es podrà fer l’any que ve.

Primàries demana una tarifa plana

Mònica Ribell, de Primàries, apuntava que algunes modificacions podrien fer els impostos i taxes “més justos” i proposava una tarifa plana mensual per als contribuents que tinguin dos o més rebuts; reduir fins al 90% o 95% la bonificació de la plusvàlua en cas d’heretar un habitatge de primera residència, bonificar la taxa de residus si es fa reciclatge d’oli usat en tots els punts de recollida i una bonificació en l’impost de construccions i obres per a persones de més de 70 anys que facin obres de millora de la mobilitat als seus domicilis. També aplicar bonificacions a l’IBI a les persones amb menys recursos i crear una taxa per ocupació de via pública específica per als caixers automàtics i una per als serveis de control i tinença d’animals, amb exempcions per a persones cegues que tinguin un gos guia o pensionistes amb rendes baixes.

Des del PP, Josep Maria Moya deia que la seva opció “hauria estat la congelació perquè les famílies hauran de fer front a totes aquestes pujades i l’Ajuntament hauria d’ajustar la despesa per no haver de pujar la pressió fiscal”. Cristina Tarrés, de Vox, lamentava que no s’haguessin acceptat bonificacions en l’IBI a persones més grans de 65 anys i pensionistes i augmentar el fraccionament del pagament de tres a quatre terminis. I anunciava que presentaria un recurs a l’aprovació de les ordenances perquè a darrera hora es van incloure dos canvis que no s’havien notificat als grups municipals: passar del 50% al 60% la bonificació de la plusvàlua per herència d’habitatges i del 25% al 28% per ús de la deixalleria. Un fet que va fer notar el secretari de l’Ajuntament.

Sobre les bonificacions en l’IBI, Terrades va advertir que la llei limita la seva aplicació i que les subvencions als col·lectius amb menys recursos ja es fan per via de pressupostos. Terrades va avançar que el pressupost municipal de l’any vinent serà de 92.996.000 euros, per sota dels 104 milions de l’any anterior.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't