La comissió de delimitació territorial dona el vistiplau al pas d’Aiguafreda a la comarca d’Osona

Ara, el canvi de comarca està en mans del govern de la Generalitat, que ho ha d’aprovar, i passar-ho al Parlament

La Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya ha validat la sol·licitud d’adscripció d’Aiguafreda a la comarca d’Osona en lloc del Vallès Oriental. D’aquesta manera, el municipi obté el darrer aval tècnic al canvi de comarca, que ara haurà de seguir la tramitació establerta: ser aprovat pel consell de govern de la Generalitat i, després, pel Parlament amb una modificació de la llei de divisió territorial de Catalunya.

L’alcalde, Miquel Parella, destaca que el canvi de comarca “ara ja només és un tema de temps perquè s’ha superat el tràmit tècnic”. Amb tot, no hi ha un calendari perquè depèn del govern portar aquest punt a discussió, primer, i després, traslladar-lo al Parlament. Parella tampoc preveu cap contratemps polític. “Si l’informe tècnic està validat, com és el nostre cas, el govern ho valida”, assegura.

Per ara, no es pot saber si el tema arribarà al Parlament abans que acabi aquesta legislatura, just d’aquí a un any. Si no passa, ho haurà d’aprovar el nou hemicicle amb la composició sorgida de les eleccions. El procés electoral sí que pot allargar la materialització del pas a la comarca d’Osona.

Parella valora el fet que la comissió de delimitació territorial hagi aprovat per unanimitat el pas del Vallès Oriental a Osona del municipi i que ho hagi fet sense demanar documentació addicional. “Eren uns informes complets i ben justificats que han aconseguit l’efecte que volíem juntament amb l’acord de ple”, diu l’alcalde. Aquesta comissió està formada per vuit representants de la Generalitat, vuit de les entitats municipalistes (quatre de l’Associació Catalana de Municipis i quatre de la Federació de Municipis de Catalunya) i tres representants d’universitats, un del col·legi de geògrafs i un de l’Institut d’Estudis Catalans.

Aiguafreda va iniciar el debat sobre el canvi de comarca en el mandat 2015-2019. Amb tot, la situació política a Catalunya –amb el procés per a la independència obert– i la pandèmia van endarrerir la celebració del procés participatiu. Finalment, la consulta es va fer el 29 de maig de 2022 i l’opció de passar a formar part d’Osona va imposar-se amb el 60,6% dels vots. En canvi, l’aposta per seguir al Vallès Oriental va tenir el 35,4% dels suports. Hi va haver un 4% de vots blancs o nuls. La participació va ser del 45%.

A partir del resultat, el ple del 29 de setembre del mateix any va formalitzar l’acord per demanar el canvi de comarca. La decisió va ser presa per la unanimitat de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament. Des d’aleshores, s’havia estat pendent de la validació de la comissió de delimitació territorial.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 855 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't