Les Franqueses blinda el 72% del terme municipal de la instal·lació de grans parcs fotovoltaics

El canvi normatiu preveu incentivar que els parcs fotovoltaics només es puguin situar en zones urbanes o industrials i de serveis agrícoles

L’Ajuntament de les Franqueses ha aprovat inicialment una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que blinda un 72% del terme municipal, la majoria del territori agrícola i forestal, de la possible instal·lació de grans parcs fotovoltaics. S’ha donat el vistiplau provisional en un ple extraordinari, dijous passat al migdia, amb l’únic vot en contra de la regidora de la CUP, Eva Navarrete, per la qual la modificació encara queda curta. La modificació encara ha de passar per l’aprovació provisional i, després, per la Comissió d’Urbanisme que ha de donar el vistiplau definitiu.

La regidora de Pagesia i Espais Verds, Èlia Montagud (ERC-LFI), va explicar que el canvi normatiu preveu incentivar que els parcs fotovoltaics només es puguin situar en zones urbanes o industrials i de serveis agrícoles. En el cas dels terrenys agraris, es prioritzaran els projectes que siguin compatibles amb el manteniment de l’activitat agrícola i que no trenquin la connectivitat ecològica. També caldrà permetre el pas de fauna i, en cas de fer plantacions per ocultar la instal·lació, han de ser d’espècies autòctones.

La modificació urbanística també estableix que les superfícies màximes seran de 30 hectàrees per a instal·lacions d’energia solar fotovoltaica de caire general i de 15 hectàrees en aquelles amb un grau d’exposició visual elevat. Es considera que tenen un grau d’exposició visual elevat les situades en proximitat de nuclis urbans, recorreguts paisatgístics, miradors, elements patrimonials i fons escènics. A més, no podran superar els 50MWh de potència.

Una altra de les limitacions establertes és que no estaran permeses en àrees amb hàbitats d’interès amenaçats, en entorns fluvials i la seva àrea d’influència, en espais propers a equipaments preferents i comunitaris, a menys de 10 metres dels camins i a menys de 25 metres de rutes senyalitzades. Tampoc en zones d’arbres protegits ni on hi hagi construccions o habitatges catalogats o en espais amb patrimoni arqueològic.

Informe arqueològic

La modificació també inclou dos nous requisits per preservar el patrimoni històric i la biodiversitat del municipi. D’una banda, la possible implantació de parcs fotovoltaics haurà de requerir un informe arqueològic de la zona i, per l’altra, es protegeix específicament un itinerari de papallones a Marata que forma part de la xarxa d’estudi d’àmbit europeu Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya.

La modificació estarà 45 dies en exposició pública per a la presentació d’esmenes. Èlia Montagud va animar les persones que ho creguin convenient a presentar-ne. “Ens comprometem a treballar per millorar aquesta normativa en el període d’exposició pública”, va dir.

El camí cap a la modificació urbanística aprovada es va iniciar fa un any, amb la suspensió temporal de la tramitació de noves llicències de plaques, tret de les d’autoconsum.

La regidora de la CUP Eva Navarrete es va mostrar crítica amb la modificació, que troba insuficient. “No servirà de res. És un plantejament equivocat. Es tracta d’impulsar les energies renovables i que arribi l’energia a preus assequibles, però això no passarà cedint terreny a les grans empreses. No és que es protegeixi el 72% del sòl agrícola, és que se sacrifica el 25% i portem anys perdent sòl agrari”, va advertir.

I va apuntar cap a l’alternativa de no permetre la instal·lació de parcs solars en terrenys agraris en cap cas si no estan lligats a una activitat agrària. També va reclamar que s’impulsés l’ús de sòl industrial i sostres d’indústries i equipaments municipals per instal·lar plaques. La regidora d’Urbanisme, Imma Ortega (ERC-LFI), va advertir que l’alternativa de prohibició total té gairebé nul·les possibilitats de ser aprovada.

I el portaveu de Junts i exalcalde, Francesc Colomé, es referia al Pla Territorial Sectorial per a la Implantació d’Energies Renovables (Plater), en què treballa la Generalitat i advertia que, en funció del que s’acabi aprovant “aquesta modificació que s’aprova avui, pot quedar en paper mullat”.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 555 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't