L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha obert la porta a la possibilitat de conservar l’edifici de l’empresa Agroquímica del Vallès, conegut per algunes persones com Can Giralt, i convertir-lo en un equipament. L’edifici està afectat, actualment, per una unitat d’actuació urbanística que preveu la prolongació del carrer de Sant Antoni, però fa dos anys l’Ajuntament va aprovar una moció dels grups de Sal-CUP i Imagina Esquerra en Comú (IEC) en què es demanava incloure’l en el Pla de Protecció del Patrimoni Arquitectònic.
En el torn de precs i preguntes del darrer ple municipal, Colomé va dir: “En una unitat d’actuació no hi ha cessions per a equipaments, però estem mirant què comportaria si això s’ho quedés l’Ajuntament. Ens donaria l’oportunitat de tenir un equipament al mig del municipi. Potser ens interessaria. Per a la gent jove, per a la recuperació de la memòria històrica o per als usos que creguem.”
L’alcalde es va referir a l’estudi elaborat per la Diputació de Barcelona sobre el nivell de protecció que té actualment l’edifici i va advertir que “actualment no és patrimoni arquitectònic, no està catalogat. Té algun disseny per valorar, però la construcció en si, no. Ara bé, té un tema de memòria històrica”, va admetre l’alcalde.
L’informe de la Diputació, fet el gener d’aquest any i al qual ha tingut accés EL 9 NOU, deixa clar que l’edifici no està protegit, però diu que caldria que fos catalogat i que s’incorporés al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de les Franqueses amb la categoria de Bé de Protecció Urbanística.
Aquesta categoria distingeix els béns immobles no declarats com a Béns Culturals d’Interès Nacional o Local, els valors dels quals identifiquen l’arquitectura tradicional del lloc. La proposta el vol protegir pels seus valors d’interès cultural.
La Diputació apunta dues possibilitats per a l’edifici d’Agroquímica del Vallès. En cas que no s’aprovés cap modificació puntual del planejament urbanístic per tal de desafectar-lo de la prolongació del carrer Sant Antoni, podria gaudir del Nivell 5 Documental, que permet intervencions de conservació, restauració, reforma o rehabilitació, ampliació i fins i tot enderroc, condicionades a deixar constància documental, planimètrica i fotogràfica que garanteixi la permanència de la seva memòria històrica.
I en el cas que s’aprovés una modificació urbanística per desafectar-lo, la Diputació apunta que podria gaudir del Nivell 2 de Conservació. Aquest nivell és per als elements o conjunts lliures de modificacions substancials que els desfigurin, els quals cal preservar i revalorar globalment. En aquest cas, es permeten actuacions encaminades a la seva conservació i posada en valor i a la recuperació d’aquells aspectes que s’hagin vist alterats.
{{ comment.text }}