Lliçà d’Amunt apuja un 20% les escombraries i anuncia un altre augment del 16% per a l’any 2025

L’abstenció del regidor del PP permet aprovar la pujada de la taxa d’escombraries i la resta d’ordenances al govern del PSC, en minoria

L’Ajuntament de Lliçà d’Amunt incrementarà la taxa de recollida de residus un 20% l’any que ve, fet que, a la pràctica, representarà que el rebut passarà de 227 a 272 euros anuals. A més, el govern del PSC anunciava que l’any vinent, molt probablement, s’haurà d’aplicar un altre augment del 16% per complir la normativa europea que obligarà a cobrir la totalitat del cost amb els rebuts de la taxa a partir de l’any 2025.

La modificació de les taxes i impostos per a l’any que ve es va aprovar amb el vot de qualitat de l’alcalde, gràcies a l’abstenció del regidor del PP, que va propiciar un empat de vuit vots favorables (PSC) i vuit de contraris (quatre d’ERC, dos d’En Comú Podem, un de Junts i un de Vox).

Pel que fa a la resta dels tributs, destaca un augment del 9% en l’IBI, un 15% en la taxa de clavegueram i una pujada de 10 a 20 euros en el servei d’acolliment de l’escola bressol de 2/4 de 8 a 2/4 de 9 del matí. A més es redueix el termini de les bonificacions d’impostos per als vehicles elèctrics i per la instal·lació de plaques solars.

La portaveu d’ERC, Manoli Garrigo, va criticar l’augment de l’IBI, que “per a moltes famílies és una quantitat important, tenint en compte que a Lliçà hi ha molt habitatge aïllat”. Un argument que va reiterar Antonio Polo, d’En Comú Podem. “Hi ha moltes cases grans, però la tipologia dels veïns és de classe treballadora que s’ha anat fent la casa. La mitjana d’augment serà de 90 euros i crec que no cal perquè l’Ajuntament no està tan malament des del punt de vista econòmic”. I afegia que la previsió és que l’aportació de l’Estat per a l’any vinent pugi ostensiblement.

Sobre la taxa de residus, Garrido deia que a l’informe econòmic no estan clars alguns costos com els indirectes o l’amortització dels camions, es preguntava perquè no s’havia contemplat el possible benefici d’implantar un nou sistema de recollida i afegia que hi ha fórmules per aplicar una taxa progressiva per generació.

Per la seva banda, Antonio Polo lamentava que s’apliqui un increment tan gran que no hauria calgut “si s’haguessin fet les coses abans”, com han fet altres municipis “que ja tenen els deures fets”. En aquest sentit, es va referir a la implantació d’un nou model de recollida de residus que podria reduir els costos.

L’alcalde, Nacho Simón, apuntava la retallada d’ingressos i l’augment de despeses de l’Ajuntament. Així, els increments de sou dels treballadors municipals augmentaran la despesa en 900.000 euros, segons els acords als quals van arribar els sindicats i el govern de l’Estat; la despesa elèctrica augmentarà en 300.000 euros i la pujada dels tipus d’interès representarà 200.000 euros més.

En conjunt, segons l’alcalde, l’Ajuntament haurà de recaptar 1,2 milions més, dels quals entre l’IBI i la taxa de residus s’ingressaran uns 800.000 euros. La resta es preveu cobrir amb l’augment previst de l’aportació de l’Estat. Simón puntualitzava que en els darrers anys no s’han produït increments de taxes i impostos i que l’augment que s’aplica ara no arriba a compensar l’augment de la inflació acumulada.

Pel que fa a l’augment del servei d’acollida a les escoles bressol, diu que és un servei “excepcional” i només per necessitat de les famílies, però apuntava que el preu de l’escola bressol és dels més baixos.

Nou model de recollida

Simón va afegir que el model de recollida de residus porta a porta és inviable amb un municipi tan dispers i que s’estudia implantar un model de recollida alternatiu de l’orgànica i la fracció resta. Però que adverteix que hi ha despeses que no es podran reduir, com el desplaçament dels vehicles de recollida, que han de fer uns 90 quilòmetres cada dia. “No vull portar l’Ajuntament a la ruïna”, sentencia Simón, que titlla de “populistes” alguns plantejaments de l’oposició.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 546 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't