Llum verda al projecte de reforma del col·legi del Carme de Caldes

L’espai està situat als números 7 i 9 del carrer Bellit i té una superfície de 1.543 metres quadrats de planta

El ple de l’Ajuntament de Caldes ha aprovat aquesta setmana el projecte de rehabilitació de l’antic col·legi del Carme per destinar-lo a usos socials, comunitaris i educatius. El projecte l’ha redactat el despatx d’arquitectura Sulkin Marchissio, SCP, de Barcelona, i el pressupost de la reforma és de 2.772.846 euros. A partir d’ara, el projecte estarà en exposició 30 dies.

L’aprovació es va fer en un ple extraordinari i urgent. Segons l’alcalde, Isidre Pineda (ERC), el projecte l’ha d’aprovar el ple perquè supera el 10% del pressupost municipal i la urgència ve donada perquè la reforma té una subvenció d’uns dos milions d’euros del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (Pirep) dels fons europeus Next Generation, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

“Els terminis d’execució són molt estrictes i ens interessa aprovar el projecte per poder contractar l’empresa constructora i executar les obres com abans millor”, va dir Pineda. L’Ajuntament haurà d’aportar la resta, però el regidor d’Urbanisme, Jordi Martín, explicava que la Diputació podria aportar una subvenció per refer la coberta, amb la qual cosa l’aportació municipal es podria reduir a 500.000 euros.

L’antic Col·legi del Carme era propietat de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna i va ser adquirit per l’Ajuntament a principis de l’any 2021 a través d’una permuta de quatre parcel·les de propietat municipal situades a Can Valls d’un valor estimat de 200.000 euros cadascuna i 30.000 euros més.

L’espai està situat als números 7 i 9 del carrer Bellit i té una superfície de 1.543 metres quadrats de planta i 3.236 de construïts. És un edifici centenari, amb parts protegides que daten del segle XIX. L’edifici principal, amb façana al carrer de Bellit, es va construir l’any 1880 i forma part del catàleg del patrimoni immoble de la Generalitat. El segon edifici és continu en una de les façanes amb l’edifici principal i es va annexar l’any 1970. I el tercer, reformat als anys setanta, té accés des del carrer Canal.

Un cop formalitzada la compra, l’Ajuntament va engegar un procés participatiu per decidir quins serien els seus usos. Així, es preveu que l’espai acollirà instal·lacions municipals, espais per entitats, l’emissora de ràdio municipal o el jutjat de pau, entre altres serveis. També aules del cicle formatiu de Termalisme i Benestar, espai de coworking o bucs d’assaig per a músics. “És un molt bon projecte, que parteix d’un procés participatiu, molt realista i adequat a les necessitats que ha de tenir un paper rellevant en la dinamització del nucli antic”, assegurava Pineda durant el ple.

A punt a finals de l’any que ve

Per la seva banda, Jordi Martín destacava que una part de l’edifici és una casa que conserva algunes ornamentacions del segle XVII i una altra art que data dels anys setanta i que està en més bon estat. Afegia que la reforma dotarà l’edifici “de la màxima qualificació energètica” i que, segons les previsions, estarà a punt a finals de l’any que ve.

La portaveu del PSC, Carla Millán, va afirmar que es tracta d’una licitació complexa i va demanar que es faci “amb especial cura”. L’alcalde Pineda va apuntar que en la licitació i l’execució de l’obra “seran molt importants els terminis. Seran estrictes més que mai perquè la subvenció entraria en risc”.

La història del col·legi arrenca l’any 1851, quan un grup de quatre germanes Carmelites van arribar a Caldes a petició de l’Ajuntament i inicialment es van dedicar als malalts de l’hospital i del balneari. L’any 1900, el pare d’una monja que era de Caldes va deixar com a dot la seva casa pairal, que correspon a la façana del carrer Bellit. L’any 1994, la comunitat va cedir l’espai a l’Escola Pia, que hi va tenir aules de Secundària fins l’any 2015.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 804 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't