Malestar als pobles petits per les dificultats d’accés a fons Next Generation

Sant Pere, Vallgorguina, Figaró i Vilalba no rebran subvenció del programa DUS 5000 del Ministeri de Transició Ecològica

, El 9 Nou,
14/01/2023
Figaró

Malestar als ajuntaments de Cànoves i Samalús, Figaró, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina i Vilalba Sasserra per haver-se quedat fora de la concessió de subvencions de fons Next Generation per a inversions a projectes singulars locals d’energia neta en municipis de menys de 5.000 habitants a través del Programa DUS 5000.

Tots els alcaldes i alcaldessa consultats per EL 9 NOU es mostren molt enfadats i menystinguts per la denegació de la subvenció i la manca d’informació dels motius que han portat l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE en les sigles en castellà), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a prendre aquesta decisió que els va ser comunicada a finals de l’última setmana de l’any passat. La concessió dels projectes s’ha fet per ordre de petició i no per criteris tècnics sobre les propostes.

Sant Pere havia preparat un paquet de projectes amb un import de més de 2,8 milions. Incloïa les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum en edificis escolars i municipals, enllumenat públic amb eficiència energètica i una escombradora elèctrica, entre altres actuacions.

L’Ajuntament de Figaró havia demanat diners per finançar la instal·lació de plaques solars a tres edificis municipals i per fer el carril bici des de la rotonda de l’entada al poble fins a les piscines pel costat de l’antiga N-152a.

Vallgorguina volia finançar obres per renovar l'enllumenat i convertir-lo en led
Vallgorguina volia finançar obres per renovar l’enllumenat i convertir-lo en led / Julián Vázquez

Per la seva part, Vallgorguina havia presentat un projecte d’enllumenat públic dels barris amb eficiència energètica, amb un import de més de 60.000 euros. I Vilalba havia previst destinar la subvenció per fer un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics i la compra d’un camió elèctric per la brigada, amb una despesa total d’111.019,49 euros.

Segons la resolució de l’IDAE, les peticions d’aquests municipis “a data de tancament de la convocatòria i una vegada assignats els romanents pressupostaris es trobaven en llista d’espera”. El motiu per a la desestimació es basa en el fet que no poden ser finançades per falta de pressupost. “Volem saber quin és el sistema que han utilitzat per denegar la subvenció. Que diguin què hem fet malament, no sabem quin criteri han seguit”, demana Ramon Garcia, alcalde de Figaró. “Estic emprenyat”, afegeix.

Sant Pere vol posar plaques fotovoltaiques a La Fàbrica
Vallgorguina volia finançar obres per renovar l’enllumenat i convertir-lo en led / Julián Vázquez

“Estem molt enfadats per la gestió feta des del govern espanyol”, diu Pamela Isús, alcaldessa de Sant Pere de Vilamajor. Afegeix: “Ens han denegat la subvenció perquè no tenen partida pressupostaria després de repartir-la entre els grans.”

Per a Joan Pons, alcalde de Vilalba Sasserra, “el problema és que el pressupost mínim era de 40.000 euros”. “Nosaltres amb 15.000 n’hauríem tingut prou. Amb una quantitat més baixa segur que haurien pogut donar subvencions a més pobles.”

Sense notícies

Tot i la resolució publicada al Butlletí Oficial de l’Estat amb tots els municipis a qui s’ha denegat la subvenció, dimecres de la setmana passada Joan Mora, alcalde de Vallgorguina, encara no havia rebut cap comunicació oficial. Aquest dissabte Josep Cuch, alcalde de Cànoves i Samalús, explicava que tampoc li havia arribat res. “Tenen el meu contacte, però no m’ha arribat res”, deia Mora a EL 9 NOU. “No se’ns té en compte”, lamentava.

Qui sí que es va posar en contacte amb Mora va ser David Agustí, director dels Serveis Territorials de la Generalitat. “Em va trucar per dir-me que es farien gestions per intentar aconseguir les subvencions.” També s’han posat en contacte amb l’alcaldessa de Sant Pere. “M’han demanat informació, suposo que estan recollint dades per reclamar”, explica. Sant Pere ha traslladat la seva queixa “al senador Josep Maria Reniu (ERC) perquè ho exposi en el Senat”.

L’alcalde de Figaró assegura que buscaran finançament d’altres administracions per tirar endavant les actuacions que volien finançar amb els fons Next Generation: el carril bici fins a les piscines municipals i instal·lacions de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals. “Es demanarà ajuda a la Diputació.” “S’ha fet de la millor manera possible, les sol·licituds complien amb la normativa”, diu Garcia, que troba “curiós que a Múrcia només n’hagin denegat tres projectes i a Catalunya més del 30%” de tots els que es van presentar.

El cost del projecte, un fre

Molts ajuntaments no han demanat cap subvenció pel cost que representava fer el projecte. És un cost que per als municipis que han vist denegada la seva sol·licitud “representa un esforç econòmic”. “Hem contractat una empresa que ens ha costat quasi 15.000 euros per fer els projectes i la sol·licitud a l’IDAE”, assegura Pamela Isús. En el cas de Vilalba, el projecte va costar 689,70 euros, IVA inclòs, diu Joan Pons.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't