El ple de l’Ajuntament de la Garriga ha aprovat el pla de sanejament financer que ha hagut de redactar perquè el pressupost de l’any passat es va tancar amb un estalvi net negatiu. En aquests casos, la llei obliga a fer un pla per assolir un estalvi net positiu en un termini no superior a tres anys.
El regidor d’Hisenda, Albert Jiménez, va explicar que les mesures del pla ja es veuen reflectides en el pressupost aprovat per l’any vinent, com la disminució de despesa en personal per amortització de places, la no substitució d’altres, la demora d’algunes contractacions i la disminució de les hores extres.
“Aquesta és una eina de planificació i gestió financera que ha de servir per resoldre la situació econòmica adversa amb un conjunt de mesures econòmiques i d’organització que permeti restablir l’equilibri financer”, va dir Jiménez. I va afegir que la despesa en béns i serveis i transferències corrents han suposat una reducció de 147.000 euros.
I pel que fa als ingressos, Jiménez pronostica que hi haurà un augment d’entre el 5% i el 10% en impostos i taxes “per un augment de l’activitat econòmica”.
El grup de 100% La Garriga va votar a favor del pla “per responsabilitat”, segons va dir el portaveu, Jordi Pubill.
Meritxell Catalan, d’ERC, justificava la seva abstenció perquè el grup no coneix les xifres a fons, tot i que deia que “les xifres són plausibles”. La CUP va votar en contra de la proposta tot i admetre que cal millorar l’estat de les finances.
Increment de l’aigua en el 13,2%
El ple també va aprovar l’inici del procediment d’actualització de les tarifes del servei d’aigua potable, amb un increment mitjà del 13,2% i una reducció del 100% en la quota fixa i el preu del primer bloc de consum, fins a 8 metres cúbics, per als abonats que tinguin reconeguda la tarifa social del cànon de l’aigua.
La proposta preveu que el tram de consum de 8 a 16 metres cúbics passi d’1,24 a 1,40 euros; la de 16 a 24, de 2,17 a 2,45, i la que superi els 24 metres cúbics, de 4,34 a 4,91. També es va aprovar, amb els vots a favor del govern municipal (Junts i PSC) i el grup de 100% La Garriga, l’ordre de continuïtat del contracte de subministrament d’aigua potable a la companyia Agbar per un termini de 18 mesos, fins al 20 de juny de l’any 2025, data estimada per a l’adjudicació del nou contracte del servei.
En aquest sentit, Junts i el PSC van tombar una moció de la CUP que proposava fer una consulta popular per decidir el model de gestió del servei d’aigua potable, d’acord amb el reglament de participació ciutadana de la Garriga.
En el preàmbul de la moció, la CUP recorda que el contracte actual amb Agbar va finalitzar el 31 de desembre de l’any 2020, però està prorrogat perquè els dos darrers governs municipals, d’ERC i Junts, “no van ser prou diligents i no van complir amb la seva tasca de definir el nou model de gestió pels pròxim anys i implementar-lo”. A més, la comissió creada el febrer de 2018 “pràcticament no es va reunir durant els dos mandats esmentats”.
La CUP considera clau el model perquè “ha de donar resposta al malbaratament de l’aigua, eliminar fuites i fer-ne un ús més sostenible”. ERC i 100% La Garriga es van abstenir.
Inspecció de pisos buits
El ple també va aprovar iniciar la redacció de l’avantprojecte de l’ordenança reguladora per a la inspecció de pisos buits al municipi i de la futura ordenança reguladora de l’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, que pretén concretar els àmbits que resten indeterminats en la llei i ampliar-ne l’abast, adaptant-lo a les necessitats i particularitats de la Garriga.
En el ple es va donar compte de canvis en les responsabilitats de govern. Carol Espada assumeix Turisme, Empresa, Ocupació i Societat del Coneixement, Activitats i Habitatge i Alex Valiente, Acció Climàtica. Cristina Sánchez passa a ser la quarta tinent d’alcalde, assumint el càrrec d’Eduard Vilà, mort al setembre, i coordinadora de l’àrea de Territori, Transició Ecològica i Agenda 2030.
{{ comment.text }}