Salvador Illa pren possessió com a president de la Generalitat per “unir i servir” els catalans

Salvador Illa s’ha convertit en el 133è president de la Generalitat en l’acte d’aquest dissabte al migdia al Saló Sant Jordi

Salvaldor Illa, de la Roca, ha pres possessió del càrrec de president de la Generalitat aquest dissabte al migdia en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. “Assumeixo la responsabilitat honorat. Vull ser el primer servidor públic de Catalunya”, ha dit Illa que ha afegit que ”unir i servir” seran els principis que guiaran la seva presidència.

“Vull governar per tothom i que tothom se senti representat”, ha afegit el nou president que, com va fer dijous al Parlament, ha tingut un record per Romà Planas, alcalde de la Roca mort de forma soptada al 1995 i que ell va substitir. També per Josep Tarradellas i Ernest Lluch.

Aragonès, president sortint, ha rebut Illa amb qui s’ha reunit uns segons
Aragonès, president sortint, ha rebut Illa amb qui s’ha reunit uns segons / Toni Torrillas

El nou president ha assegurat que no vol perdre la proximitat amb la gent del carrer i “en el tracte amb les persones”. ”Que la fortalesa d’aquest Palau no em sigui un impediment per fer-ho”, s’ha conjurat.

Illa ha estat acompanyat al Palau de la Generalitat per una àmplia representació del PSC al Vallès Oriental. Entre d’altres, han assistit a l’acte de presa de possessió l’actual primer secretari de la federació socialista del Vallès Oriental i del Moianès, Jonatan Martínez. També hi havia alcaldes i alcaldees i altres persones vinculades amb el partit. El president ha tingut paraules d’agraïment pels veïns de la Roca que eren a l’acte.

La dona, Marta Estruch, la filla i els pares d’Illa a primera fila
La dona, Marta Estruch, la filla i els pares d’Illa a primera fila / Toni Torrillas

Illa va ser investit dijous al vespre en una primera votació i gràcies a la majoria absoluta dels vots del Parlament que el PSC va obtenir amb els acords amb ERC i els Comuns. Divendres, es va reunir amb el president sortint, Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat, per fer el traspàs de poders.

Salvador Illa, 133è president de la Generalitat

Salvador Illa s’ha convertit ja en el 133è president de la Generalitat de Catalunya. Nascut l’any 1966, Salvador Illa va començar la seva carrera política com a regidor del PSC a la Roca l’any 1987 i va arribar a l’alcaldia l’any 1995 arran de la mort sobtada de Romà Planas. Va ser alcalde durant 10 anys en dos periòdes diferents tallats per una moció de censura que el va apartar de l’alcaldia uns mesos l’any 1999, un càrrec que va recuperar després de les eleccions municipals d’aquell maig.

Aragonès posant la medalla de president a Illa / Toni Torrillas

L’any 2005 va ser nomenat director d’Infraestructures del Departament de Justícia. Entre el 2009 i el 2010 va passar per l’empresa privada i de 2010 a 2011 va ser director de l’Àrea de Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Després va ser coordinador del Grup Municipal del PSC al mateix ajuntament.

L’any 2016, Miquel Iceta el va cridar al seu costat per fer-se càrrec de la secretaria d’Organització del PSC, un partit que vivia moments complicats. A finals de l’any 2019 va tenir un paper rellevant en les converses entre ERC i el PSOE per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. De fet, va formar part de l’equip negociador dels socialistes juntament amb Adriana Lastra i José Luis Ábalos.

La projecció que li va donar la seva participació en aquestes negociacions el va portar a ser nomenat ministre de Sanitat a principis de l’any 2020, poques setmanes abans de l’esclat de la pandèmia, càrrec que va ocupar fins a principis del 2021 per ser el candidat del PSC a les eleccions al Parlament que va guanyar. Al desembre del mateix any va ser elegit primer secretari del PSC

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 223 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't