Cardedeu recaptarà un milió d’euros més amb l’augment de taxes i impostos

El nou govern municipal remarca l’augment del cost de la recollida de residus pel porta a porta

L’Ajuntament de Cardedeu va aprovar les ordenances fiscals i els preus públics per al 2024 durant el darrer ple ordinari i amb els vots del PSC, GPC i Junts –que llavors encara no era al govern–. Els increments de taxes, impostos i preus públics serviran per recaptar més d’un milió d’euros més, segons calcula l’equip de govern, amb els quals, remarquen, es podrà restablir l’equilibri de la situació financera de l’Ajuntament.

Aquesta conjuntura dolenta en què es troba el govern local ve donada per un seguit d’adversitats que van ser exposades durant el ple. Per una banda, el PSC argumentava que alguns preus públics fa anys que no s’ajusten i que altres taxes s’han hagut d’adaptar a les condicions del preu de l’energia i la situació econòmica actual. També ho justificaven amb l’augment de despeses provinent de l’escalada disparada de l’Euríbor, que suposa una pujada d’interessos dels préstecs, així com la davallada de l’impost de plusvàlua pel canvi legislatiu del govern de l’Estat.

El llast més gran, però, l’atribuïen a la recollida del porta a porta, del qual estimaven un impacte actual d’entre 800.000 i un milió d’euros. En aquest aspecte, hi haurà un increment en el 25% de la taxa de recollida de residus amb la mirada posada en l’autofinançament del sistema l’any 2025. Els aliats responsabilitzaven d’aquesta pujada el govern anterior i l’acusaven d’una gestió ineficient.

No obstant això, Eudald Balcells, d’ERC, responia dient que el govern anterior, d’ERC i CUP, havia deixat un deute només del 38%, a més d’un generós romanent, i que la pujada del cost de vida general durant l’últim any era quelcom que no havien pogut preveure. En qualsevol cas, ERC sostenia que si l’increment en la taxa de la recollida de residus hagués sigut per separat hi haurien votat a favor, però el fet que anés lligada a l’augment d’una sèrie d’impostos sense motiu aparent els inspirava reticència.

L’oposició també es queixava de desinformació: “No hem rebut ni un sol esborrany de pressupostos”, deia Balcells. I des del Grup Municipal de la CUP s’apuntava que no es validaria cap ordenança municipal si no es coneixia per què hauria de servir la modificació corresponent.

A banda de la nova taxa per la recollida de residus, el ple va acordar un augment de l’IBI en el 6,5%, que en el cas de grans empreses arriba al 15%, un increment de l’IAE i una pujada de la taxa de clavegueram. Al ple també es va aprovar un augment de tarifes del mercat del dilluns.

Pel que fa a l’augment dels preus públics, hi ha una afectació en les tarifes del GIM10 d’un 5%, així com en el preu d’entrades del sector cultural, amb un 10% de diferència al Teatre Auditori i al Cinema Esbarjo. En aquest últim punt la CUP va al·legar que l’infrafinançament crònic dels ajuntaments no havia de causar un ofec financer al poble i va reivindicar que els serveis públics han de ser al màxim d’accessibles possible.

L’últim punt de la part resolutiva del ple municipal va incloure l’aprovació de l’augment de l’import de les sancions de trànsit amb l’abstenció de la CUP.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 207 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't