Vuit mesos després de llançament d’aquest distintiu, l’objectiu és seguir eixamplant el nombre de productors i d’establiments, sobretot a Granollers. “És una marca que té molt sentit sobretot localment. Quan hi ha producte de Palou la gent té interès a consumir-lo. Estem reconeixent el producte local a partir de donar-li el màxim de visibilitat i valor”, diu el regidor de Medi Ambient, Albert Camps.
Per fer créixer la marca, es vol augmentar i diversificar la producció. Actualment, porten el segell Productes de Palou, mongetes del ganxet, calçots, cigrons o productes d’horta com enciams i tomàquets. També d’altres de més específics com mel i vi. Per poder utilitzar aquest distintiu, cal que la producció es faci en terres de Palou. No cal fer-hi la transformació o l’envasat en el cas del vi o la mel. En el cas dels restaurants i les botigues, han de cuinar o vendre productes sorgits de Palou.
Per ara, la producció està limitada a un cert tipus d’aliments i a unes produccions no gaire grans. En aquest sentit, l’Ajuntament treballa per incentivar el sector agrari recuperant el regadiu i el cultiu de productes d’horta en lloc del cereal. “Hi ha gent que té terres i et ve a parlar per veure si es pot trobar una alternativa. I n’hi ha que busquen terres. Des de l’Ajuntament, els podem posar en contacte”, diu Camps.
Un altre objectiu és recuperar varietats antigues com la mongeta del carall. Es fa a partir de la col·laboració amb el museu de ciències naturals La Tela, el Consell Comarcal, Llavors Orientals i l’Ajuntament de Santa Eulàlia. “Si fas un producte de qualitat tens més capacitat de competir.”
La dinamització econòmica de Palou a partir del sector primari és un dels elements que es treballa en un pla estratègic específic per aquesta zona que ja s’ha començat a redactar. “Ha de ser elaborat des del territori i amb el territori per marcar el camí dels propers anys”, diu.
PLA D’AJUDES PER ALS PRODUCTORS
L’Ajuntament ha obert una convocatòria de subvencions a fons perdut per incentivar la producció i comercialització de productes agroalimentaris inclosos a la marca Productes de Palou. Hi destinaran fins a 20.000 euros en una acció prevista al pla de xoc municipal per fomentar l’ocupació. Les ajudes seran d’un màxim de 5.000 euros i cobriran fins a la meitat de la despesa que es faci. S’hi poden acollir productors que vulguin fer millores com l’adquisició de maquinària o la modernització del reg i distribuïdors que facin accions d’etiquetatge o promoció.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't