Prop de 450 alumnes de segon de batxillerat de sis escoles i instituts de Granollers, han participat aquest dimecres en una trobada al Teatre Auditori sobre el bombardeig de Granollers de l’any 1938 i en què han escoltat una conferència de Jordi Armadans, director de FundiPau, sobre el risc de les armes nuclears.
Des de l’any 2008, i dins dels actes de commemoració del bombardeig del 31 de maig de 1938, Granollers ha treballat per a la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau. En aquest sentit, de manera permanent i en les diferents etapes escolars, s’impulsen programes d’educació per la pau i de coneixement dels drets humans.
En el cas de l’alumnat de segon de Batxillerat, als nois i noies que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se’ls demana que s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures.
Les primeres edicions d’aquestes trobades es van poder fer amb testimonis directes del bombardeig, que transmetien els seus records i vivències als joves. Malauradament, han anat desapareixent i, per aquest motiu, en els darrers anys la reflexió sobre la guerra i la pau, la justícia global i els drets humans s’ha traslladat a conflictes actuals.
Els alumnes participants són de l’institut Antoni Cumella, l’Escola Municipal del Treball, l’institut Carles Vallbona, l’Escola Pia, l’institut Celestí Bellera i l’Educem.
L’alcaldessa, Alba Barnusell, ha donat la benvinguda a l’alumnat de Batxillerat a qui ha dit que: “Sou el futur i sou clau per transformar el món i viure en un planeta millor”. Ha destacat que, després de dos anys, aquest acte ha recuperat la presencialitat, una trobada que ha de servir “per conèixer el passat, recuperar la nostra història, però sobretot mirar endavant per saber quin món volem construir”.
L’historiador Joan Garriga ha conduït l’acte i ha contextualitzat la projecció del documental El bombardeig de Granollers de 1938 sobre l’atac de l’aviació feixista que va provocar, almenys, 224 morts i centenars de ferits.
Tot seguit, Jordi Armadans, politòleg, periodista i director de l’ONG FundiPau, ha pronunciat la conferència “El perill de les armes nuclears, ara”. Ha afirmat que “hi ha temes que s’han d’abordar i buscar solucions per evitar problemes en el futur”, en referència a les armes nuclears, una realitat que torna a estar d’actualitat arran de la crisi a Ucraïna.
Armadans ha explicat que actualment al món hi ha més de 13.000 armes nuclears, cadascuna de les quals amb una capacitat de destrucció, com a mínim, 100 vegades superior a la d’Hiroshima.
El director de FundiPau ha recordat que “les armes més cruels s’han prohibit, però falta prohibir les armes de destrucció massiva per excel·lència, les nuclears“. En aquest sentit, Armadans ha compartit amb l’alumnat la campanya ICAN, contra les armes nuclears, per aconseguir un Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears.
La campanya va rebre el 2017 en Premi Nobel de la Pau i el tractat va entrar en vigor a inicis del 2021. Actualment, l’han ratificat 60 països, però queda molta feina a fer ja que, per exemple, Espanya encara no s’hi ha sumat i les potències nuclears hi estan en contra.
La trobada ha acabat una intervenció artística a càrrec d’alumnat de primer del Cicle Formatiu de Grau Superior en tècniques d’actuació teatral d’Arsènic.
Aquest acte és el tret de sortida de la programació “Granollers, vila oberta a la pau” 2022 que commemora el 84è aniversari del bombardeig del 31 de maig de 1938.
{{ comment.text }}