La Garriga ha fet aquest dilluns una prospecció geofísica amb un georadar al recinte de la Doma per tal de saber que hi pot haver al subsòl abans de començar una intervenció arqueològica.
La prospecció l’ha fet l’empresa SOT Prospecció Arqueològica, de la Floresta, a Sant Cugat.
L’aparell s’ha fet servir a l’interior del temple, a l’explanada de davant de l’església i a la part del darrera, on hi ha el cementiri medieval.
“A la Doma tenim un pla director que preveu la rehabilitació de tot el conjunt a llarg termini. La intervenció arqueològica suposa una infraestructura bastant potent i com més informació tinguem, millor”, diu el tècnic de patrimoni de l’Ajuntament de la Garriga, Enric Costa.
“Es tracta de recollir el màxim d’informació per saber, quan hi hagi els mitjans per fer la intervenció, que ens hi trobarem”, afegeix Costa.
“Mentre no podem fer la intervenció, potser sabrem quines tombes hi trobarem, o podrem reconèixer quines dimensions tenia el temple romànic“, afegeix.
“El que sabem fins ara és que a l’entorn de l’església s’hi han trobat restes romanes i que a la part del darrera hi ha el cementiri medieval. També sabem que la nau central és la més antiga, però no en coneixem les dimensions concretament. I també que a la sagristia hi ha una galeria subterrània que es va excavar l’any passat”.
Sobre el resultat que podria donar la prospecció, Costa diu que “és possible que a dins s’hi trobin enterraments, sitges, restes d’edificacions anteriors i fins i tot l’opció que hi hagi algun tipus de baptisteri o un element més antic vinculat a la litúrgia”.
El tècnic de patrimoni recorda que, l’any 2008, es van exacavar une tombes antropomorfes a la zona del cementiri medieval de la Doma. “Sabem que s’estenen per una superfície indeterminada. La idea és repassar tota aquella zona i veure si aconseguim delimitar fins on arriba el cementiri medieval“.
{{ comment.text }}