Quilometrada per votar l’1-O

Vallesans que viuen fora de Catalunya i tornen per votar expliquen per què ho fan

Han fet o faran alguns milers de quilòmetres per ser aquest diumenge a Catalunya i poder votar en el referèndum per l’autodeterminació del país que ha convocat el govern català. Jordi Filbà, de la Garriga; Oriol Torrillas, de Lliçà d’Amunt, Núria Sala, de Granollers; i Rafel Fors, de Cardedeu, són quatre exemples de vallesans que han tornat o tornaran per poder votar l’1-O.

“Espero que sigui un moment històric per Catalunya i no me’l vull perdre”, comenta Rafel Fors, que té 41 anys i viu des de fa 18 mesos a San Jose, a Califòrnia, als Estats Units, on treballa com a responsable d’estratègia d’una empresa tecnològica. Des de 2011 viu fora de Catalunya i ha estat a Suïssa i Corea del Sud.

“Em preocupava molt que amb això del vot català a l’exterior al final tingués problemes per votar. De fet, el meu germà, que viu a Milà des de fa molts anys, no ha pogut votar perquè no ha rebut el vot”, comenta Filbà, que és fill de la Garriga i des de fa sis mesos està instal·lat a Walnut Creek, prop de San Francisco, on treballa com a segon de cuina en un restaurant català. Ell destinarà una de les dues setmanes que tenen als Estats Units al referèndum. Va arribar aquest dimecres al migdia i torna a marxar dimecres que ve. “Amb els companys fèiem broma: aterro a Espanya però si guanya el sí m’enlairaré des de la República Catalana”.

Oriol Torrillas: “Les repressions democràtiques i de drets fonamentals que la societat catalana ha patit els recents dies m’han fet decidir a venir”

Per Núria Sala, de 19 anys i estudiant de filosofia i literatura francesa a Toulouse, a França, “aquestes no són unes eleccions qualsevol”. “S’hi determina el futur del nostre poble i tenim l’oportunitat de canviar les coses. Penso que anar a votar és la manera de demostrar-los que no tenim por i que en les societats democràtiques les decisions legítimes són les que prenen els ciutadans des de baix i que s’expressen per les urnes”, relata Sala que tornava aquest divendres amb autobús després de les classes. Ho fa sense bitllet de tornada: “Per què el que passarà l’endemà és incert. Potser caldrà donar suport”.

Rafel Fors: “És increïble la mobilització de la ciutadania i una vergonya l’actuació del govern espanyol vulnerant drets fonamentals”

En el cas d’Oriol Torrillas, que des de fa un any viu a Londres, on treballa com a desenvolupador en una empresa tecnològica del Regne Unit, assegura que l’ha motivat a venir “les repressions democràtiques i de drets fonamentals que la societat catalana ha patit els recents dies”. En aquest sentit, Fors explica que ha viscut aquests darrers dies amb “il·lusió i indignació a parts iguals”. “És increïble la mobilització de la ciutadania i una vergonya l’actuació del govern espanyol vulnerant drets fonamentals. Quan explico als meus companys alguna de les coses que passen ni s’ho creuen”, relata.

Tots han anat seguint l’actualitat d’aquests dies. Filbà assegura que ho ha fet “sense dormir”. “Totes les actuacions que feia la Guàrdia Civil començaven al matí. Per mi era de nit i ja em quedava sense dormir i preocupat tota la nit. Així que porto moltes hores de son acumulades”, relata el jove de la Garriga que s’ha informat a través de mitjans digitals, el servei a la carta de TV3. Torrillas també ho ha seguit per internet amb TV3, amb diaris digitals i Twitter.

Laura Sala: “Als francesos els costa entendre els motius pels quals Catalunya es vol independitzar, però tots coincideixen en que un referèndum és la solució més democràtica”

En el cas de Sala, explica que “aquesta setmana hi ha hagut dues movilitzacions a Toulouse per donar suport al referèndum i per denunciar l’atac de les institucions espanyoles”. “A la gent li arriben informacions de caire diverses i molts s’acosten a demanar què passa realment. En general als francesos els costa entendre els motius pels quals Catalunya es vol independitzar, però tots coincideixen en que un referèndum és la solució més democràtica possible”.

Crida a la mobilització

Jordi Filbà fa una crida a la mobilització de la gent d’aquí. “Els que venim de fora hem destinat vacances i molts recursos per ser aquí diumenge i anar a votar. Els que viuen aquí i ho tenen al costat de casa no tenen excusa!”. Fors farà un viatge exprés: arriba dissabte al matí i marxa dilluns de matinada. “Arribo dilluns al migdia a Califòrnia i aniré directament a la feina. Són flexibles amb l’horari!”.

Jordi Filbà: “Els que viuen aquí i ho tenen al costat de casa no tenen excusa!”

Oriol Torrillas, que arriba la matinada de divendres després de treballar i tornarà cap a Londres dimarts que ve al matí, no ha hagut de demanar festa a la feina però, dilluns, haurà de treballar de forma remota des de casa a Catalunya.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 230 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't