Ràdio Vitamènia fa 40 anys

L’emissora de Santa Maria de Palautordera va estrenar-se l’any 1981 des d’un estudi improvisat al despatx de l’alcalde

Quan Jordi Vilar i Xavier Vilar –pare i fill– van decidir muntar una emissora de ràdio local a Palautordera, anaven de casa a la feina. Treballaven a Radio Nacional. Van demanar a l’empresa material prestat i poc després, durant la festa major de l’Aplec del Remei, es van instal·lar de manera provisional al despatx de l’alcalde per fer les primeres emissions. Corria l’any 1981. Aquest cap de setmana passat ha fet 40 anys.

L’emissora es va dir Ràdio Vitamènia –pel nom que havia rebut el poble de Palautordera durant l’època dels romans– i la seva feina s’ha allargat fins a dia d’avui. S’han engreixat de professionals i voluntaris que han passat a fer-hi programes. “Els primers anys, però, només vam emetre per la festa major”, explica Xavier Vilar. El seu pare, que va ser el primer director de la ràdio, va morir el 2018.

“L’Ajuntament ens va posar en contacte amb una entitat de joves del poble, Gresca i Xerinola, i van començar a col·laborar en les emissions de festa major. Érem unes 20 persones, anàvem als actes i fèiem entrevistes, n’hi havia que feien programes musicals, sobre la festa major o duien gent del poble a parlar.”

L’emissora va anar canviant de lloc: al local de Gresca i Xerinola, a l’Esplai i al Centre Cívic. Durant aquella època, fins i tot, es va arribar a fer programació televisiva. Ràdio Vitamènia es va consolidar, i a partir de 1989 va passar a tenir programació durant tot l’any.

Hi van entrar veïns del poble com a col·laboradors i, fins i tot, es va convertir en un planter de periodistes com Eloi Vila, que més tard han esdevingut professionals reconeguts. “No era la típica ràdio de poble. Hi havia col·laboradors que venien de fora. No parlàvem només de Palau. Teníem un pensament molt obert.”

Quan els Vilar van distanciar-se de l’emissora, Teresa Solé va agafar el relleu al capdavant de Ràdio Vitamènia. En va ser la directora –i hi va fer de tot: des de la tècnica de so a entrevistes– fins que es va jubilar la primavera passada. Durant la seva època, hi van passar sobretot programes musicals, un de sardanes, de socials i, fins i tot, les escoles van anar a fer programes a l’estudi, que fa anys que està situat darrere l’ajuntament. “Per mi, la ràdio és un servei al poble i està oberta a col·laboradors de molts estils”, diu Solé.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 212 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't