Recypharmac, de Granollers, innova en el reciclatge de fàrmacs i cosmètics

El conseller Damià Calvet ha visitat les instal·lacions de l’empresa aquest dimarts

Recypharmac avança en el camí per convertir-se en un referent en el reciclatge de medicaments. La planta que el grup Llorens GMR va posar en funcionament fa tres anys a Granollers aplica un sistema pioner a Europa amb capacitat per separar els diferents components dels fàrmacs caducats –els empaquetats i els principis actius– per reconvertir-los en recursos útils per a la indústria, ja sigui per retornar-los al procés productiu o com a combustible.

Aquest dimarts, l’empresa va rebre una visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va destacar el paper d’iniciatives com la que ha tingut el grup Llorens amb aquestes instal·lacions en el desenvolupament del sector de l’economia circular a Catalunya.

“Fins ara, no es feia la separació de components com les caixes o l’alumini i el plàstic dels blísters perquè no es considerava rendible”, apunta el director de la planta, Marc Luque. Recypharmac està demostrant el contrari amb un sistema que permet la separació dels envasos, que es poden reciclar i tornar al cicle productiu. El medicament té un tractament a part per convertir-se en producte per a valorització energètica. “Treballem palet a palet i capsa a capsa per donar l’alternativa més ecològica”, assenyala Luque.

Recypharm, que col·labora amb alguns dels principals laboratoris farmacèutics i amb les empreses més grans de la cosmètica, es beneficia de la localització a Granollers, propera a la principal concentració d’indústria farmacèutica a l’Estat, com és Catalunya. La planta té capacitat per tractar fins a 30.000 tones de producte.

L’activitat s’emmarca en un dels sectors amb més recorregut de creixement, com és l’economia circular –reintroducció de residus en el cicle productiu–. El conseller Damià Calvet, que va voler conèixer la tecnologia que aplica l’empresa de Granollers, destaca la importància d’aquest sector, que suma una producció de 5.000 milions d’euros i dona feina a 36.000 treballadors a Catalunya.

Calvet va aprofitar la visita per avançar algunes de les línies que el Departament té projectades per afavorir el desenvolupament del sector, que considera “essencial en el nou cicle econòmic”. Va avançar que es doblaran els ajuts fins a 63 milions d’euros, que avançaran en la creació d’un clúster d’energia circular i que en l’actual legislatura s’aprovarà una Llei de Residus per millorar l’aprofitament de recursos.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 503 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't