Treballadors de Roca Umbert han participat aquest divendres en un acte de record de la tancada dels obrers de l’empresa tèxtil, fa 40 anys. Va ser una de les primeres grans accions sindicals a Granollers després del franquisme i va donar com a resultat un augment de les indemnitzacions als més de 400 treballadors que es van veure afectats per l’aplicació d’un pla de reestructuració a la històrica fàbrica, i el manteniment d’algunes activitats durant 14 anys més, fins al tancament definitiu de la fàbrica, el 1991.
Durant l’acte també es va presentar un llibret que recorda la història de la fàbrica i fa especial incidència en el punt d’inflexió que va suposar la lluita sindical contra el pla de reestructuració. Protagonistes d’aquella acció sindical va recordar la unitat que va presidir tota l’actuació i la solidaritat que va mostrar la ciutat de Granollers amb aquella lluita.
Roca Umbert, un dels grans referents industrials de la ciutat des que s’hi va implantar, l’any 1904, va acollir-se a un pla de reestructuració que hauria comportat el tancament definitiu de la planta el 1977. Llavors tenia 510 treballadors. A través de la lluita sindical, amb una de les primeres grans manifestacions a la ciutat passat el franquisme, el 10 de desembre, i la tancada de treballadors a la fàbrica, entre el 22 i el 24 de desembre, va aconseguir millorar les indemnitzacions previstes per als acomidats. També es va poder mantenir una part de l’activitat.
Més enllà de remarcar el significat com a símbol de la represa del sindicalisme passat el franquisme, els treballadors que van intervenir en l’acte també van fer esment del fort arrelament de Roca Umbert amb la ciutat. Per això, és significatiu que la fàbrica hagi passat a ser una peça important en el patrimoni municipal. Ara, la fàbrica acull activitat essencialment cultural i audiovisual, a través del projecte de Fàbrica de les Arts que impulsa l’Ajuntament.
Una placa recorda, a partir de divendres, els 15.000 treballadors que es calcula que van passar per Roca Umbert al llarg dels 87 anys que va estar en funcionament a Granollers.
{{ comment.text }}